woensdag 16 mei 2018

Arrestant besmeurt zich met zijn ontlasting in rechtbank...

Rechter stelt alle strafzaken vanwege de stank uit


De arrestant A.G. heeft zich dinsdag volgens het Dagblad Suriname van woensdag 16 mei 2018 vreselijk misdragen in de rechtszaal. Kort voordat de zaak van deze arrestant in behandeling zou worden genomen door de Kantonrechter was G. naar het toilet. 

Hij heeft aldaar zijn behoefte gedaan. Toen hij uit het toilet kwam, was zijn lichaam vanaf zijn gelaat tot zijn geslachtsdeel bespeurd met ontlasting. De verdachte liep via de wachtruimte naar de rechtszaal.

Op een gegeven moment bewapende hij zich met een ijzeren staaf die in een kleine ruimte was geplaatst. De parketwachters probeerden de man te overmeesteren, maar dat lukte niet. Later, toen de verdachte tot bedaren kwam, gaf hij zich over aan de parketwacht en werd hij afgevoerd.

Vanwege de stank in de zaal heeft de rechter alle strafzaken, die nog moesten volgen, uitgesteld. De arrestanten werden allemaal na de mededeling van de rechter afgevoerd.

Buschauffeur aangehouden wegens poging doodslag

Twee buschauffeurs krijgen mot met elkaar voor het AZP

Verdachte rijdt met volle vaart zijn bus achteruit tegen de bus van aangever: 9 Passagiers zijn in bus door klap gevallen


De politie van Munder heeft maandag buschauffeur S.D. in verzekering gesteld wegens poging tot doodslag. Twee buschauffeurs hadden voor het Academisch Ziekenhuis Paramaribo mot met elkaar. De bus die in feite aan de beurt was om te rijden liet de passagiers nog niet instappen. De benadeelde buschauffeur hoorde het geklaag van de passagiers en nodigde hen uit om in zijn bus plaats te nemen, zo schrijft heet Dagblad Suriname woensdag 15 mei 2018.

De verdachte S.D.m die voor de lijnbus van de aangever was geparkeerd, reed na een woordenwisseling keihard achteruit en raakte daardoor de bus van de aangever. Intussen waren er negen passagiers ingestapt die na de harde klap van de botsing omver vielen.

Twee passagiers zijn bij de politie geweest en hebben een verklaring afgelegd. Beide passagiers hadden pijn en werden op de Spoedeisende Hulp behandeld.

In het belang van het onderzoek heeft de politie buschauffeur S.D. in verzekering gesteld. De buschauffeur die de aangifte deed bleef ongedeerd.

Politie: 'Ouders op de hoogte van wegloopgedrag vermiste 15-jarige dochter'

Meisje loopt weg, omdat haar vader haar vriendje afwijst

Als haar ouders haar steeds blijven tegenhouden, dreigt ze zelfmoord te plegen....


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, woensdag 16 mei 2018, dat volgens de politie de ouders van het 15-jarig vermist meisje Raishree Mahadewsing op de hoogte zijn waar het meisje momenteel vertoeft. 

Zo'n drie weken geleden was het meisje van huis weggelopen met haar buurjongen. De ouders hadden het meisje medisch laten onderzoeken en het bleek dat het kind nog maagd was. De politie had toen geen bewijs voor enig strafbaar feit betreffende de buurjongen en kon dan ook geen stappen tegen hem ondernemen.

Het meisje is zelf bij de buren gaan wonen. De politie van Latour heeft in deze zaak vaak bemiddelend opgetreden, maar het meisje loopt steeds weg, omdat haar vader het niet eens is met ‘de relatie’.

Het meisje heeft bij de politie aangegeven, dat wanneer haar ouders haar steeds zullen tegenhouden, zij zelfmoord zal plegen. Toen is met de ouders gesproken, maar de vader van het meisje vindt de jongen geen goede partner voor zijn dochter.

Afgelopen donderdag deden de ouders weer aangifte van vermissing. De politie van Latour heeft de ouders verwezen naar Opa Doeli voor verder onderzoek.

Inlichtingendiensten van Ecuador volgden al sinds eind 2017 FARC-dissident 'Guacho'

Eind 2017 was er een uitwisseling van berichten tussen een politiefunctionaris en 'Guacho'


De veronderstelde uitwisseling van berichten, die vorige week door sociale netwerken werd verspreid, wijst erop dat de inlichtingendiensten van Ecuador al bewijsmateriaal hadden en sinds eind 2017 de leider van het zelfverklaarde Óliver Sinisterra Front, bekend als 'Guacho', volgden. 

De Ecuadoraanse minister van Defensie, Oswaldo Jarrín, weigerde te bevestigen dat er eind 2017 een uitwisseling van berichten was tussen een politiefunctionaris en de FARC-dissident, Guacho, die dit jaar achter de kidnapping en moord zat van en op een journalistiek team op de grens met Colombia.

'De strijdkrachten zijn altijd alert op de analyse, dat informatie moet worden verwerkt om te weten of het om inlichtingen gaat of dat het kan worden omgezet in inlichtingen', zei de nieuwe minister tijdens een persconferentie, toen hij over deze berichten werd geraadpleegd .

In de berichten dreigt de vermeende dissident zijn gesprekspartner met vergeldingsacties voor interventies tegen zijn mannen van de veiligheidstroepen in het grensgebied en klaagt dat zij in de vroege uren van de ochtend zijn moeders huis in Mataje zijn binnengedrongen.


Hij vraagt ook om de vrijlating van gedetineerden en toont zijn verontwaardiging in gebrekkige taal en met tal van grammaticale fouten.

De berichten worden nu geanalyseerd door de autoriteiten van Ecuador en het Parket, hoewel er op dit moment geen bronnen zijn die deze als betrouwbaar hebben gevalideerd. 'We nemen niet onmiddellijk opmerkingen op, vooral niet van sociale netwerken, je bent je bewust van de veelzijdigheid van de informatie die via deze kanalen komt', benadrukte de minister.

Ecuador schrijft aan Guacho een reeks bomaanslagen toe, sinds januari in de grensprovincie Esmeraldas, die het leven kostte van vier soldaten en ongeveer dertig gewonden. Ook de ontvoering van- en de daaropvolgende moord op drie leden van een journalistiek team van de krant El Comercio en de meest recente ontvoering van een echtpaar uit de provincie Santo Domingo.

Volgens de krant El Comercio was de gesprekspartner van Guacho een politieagent die momenteel de rang van majoor heeft en regelmatig met hem heeft gepraat. De politie onderzoekt de gegevens om 'het verhoudingsniveau te verduidelijken dat deze politieagent had met de dissidenten van de FARC-guerrilla's (...) Uit politiegegevens blijkt dat de man werkzaam was bij gemeenschapssurveillance in dat grensgebied engeen deel uitmaakte van anti-druggroepen of inlichtingendiensten', aldus El Comercio.

(Suriname Mirror/El Espectador/El Universo/Twitter/CNN Espanol)

OM in Colombia onderzoekt corruptie in enkele van de grootste havens van het land

Adviseur van het ministerie van Defensie achter smokkel cocaïne naar Europa

Beveiligingsfunctionarissen in havens Santa Marta en Barranquilla werden betaald om containers met cocaïne te laten passeren


Het Openbaar Ministerie (OM) in Colombia onderzoekt corruptie in enkele van de grootste havens van het land, na de arrestatie van een voormalig adviseur van het ministerie van Defensie die heeft toegegeven cocaïne naar Europa te hebben gesmokkeld, aldus de krant El Tiempo.

Het OM kondigde het onderzoek aan, nadat El Tiempo dinsdag 15 mei 2018 berichtte dat luchtmacht majoor Fabian Leyton was gearresteerd, nadat autoriteiten in de Verenigde Staten een uitleveringsverzoek hadden ingediend.

Volgens de krant, vertelde Leyton DEA-onderzoekers, dat meerdere beveiligingsfunctionarissen in de Caraïbische havens van Santa Marta en Barranquilla werden betaald om containers met cocaïne te laten passeren. De drugs zouden naar Duitsland, Nederland, België en Spanje zijn vervoerd.


De bende van de luchtmachtfofficier probeerde ook privévliegtuigen te gebruiken voor de export van drugs en probeerde een smokkelroute te regelen vanuit de haven van Buenaventura aan de Pacifische kust.


Volgens El Tiempo werd Leyton minder dan drie weken geleden gearresteerd en ontslagen als adviseur van het ministerie van Defensie. Hij werd naar verluidt ingehuurd in 2011 en werd ongeveer een jaar geleden gerekruteerd door een niet nader genoemde drugshandel bende.

Luchtmachtcommandant generaal Carlos Eduardo Bueno vertelde de krant, dat de activiteiten van Leyton 'geen verband hielden met de operationele activiteiten van de luchtmacht'.

De man zou om een ​​snelle uitlevering hebben gevraagd vanwege de vrees te worden vermoord.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Tiempo/YouTube/Twitter)

Celstraf van 12 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk, voor illegale goudwinning op terrein IAmGold

Goudzoeker verzamelde goudhoudende ertsblokken bij de Majo-pit van IAmGold


Goudzoeker J.V. is door de Kantonrechter veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht en een proeftijd van 3 jaar. Naast deze straf kreeg hij ook nog een boete van Srd 1.000 opgelegd, bij niet-betaling te vervangen door 3 weken hechtenis. De uitspraak is conform de eis van de Officier van Justitie, aldus vandaag, woensdag 16 mei 2018, het Dagblad Suriname. 

De man wordt verweten, dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan illegale goudwinning op het terrein van IAmGold. Hij was samen met zijn, voortvluchtige, companen bezig goudhoudende ertsblokken te verzamelen bij de Majo-pit van IAmGold. De mane had een zak met het erts bij zich. Hij werd betrapt door de beveiliging van het bedrijf.

Volgens een getuige, politieman, had de goudzoeker verklaard reeds drie keer zich schuldig te hebben gemaakt aan dit strafbaar feit. Hij werd door iemand van Nieuw Koffiekamp benaderd om het goudhoudend erts te gaan rapen. De anderen waren bij het zien van de security van het bedrijf weggerend en deze verdachte werd aangehouden.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bij de strafeis rekening gehouden met de persoon van de verdachte. Hij geeft het feit volmondig toe. Maar, hij had bij de rechter-commissaris verklaard dat hij een boswandeling maakte toen hij werd aangehouden.

'De voorbereidingen en explosie zorgen voor groot gevaar. Bij de ontploffing vliegen de gesteenten in het rond en mensen in de buurt kunnen geraakt worden. De illegale goudzoekers houden geen rekening met hun eigen veiligheid', merkte het OM op. Ook gaan er steeds grote vrachtwagens langs en er kunnen gemakkelijk ongelukken gebeuren. Vanwege de grootte van de trucks hebben de chauffeurs niet altijd een goed overzicht op de weg en kan iemand gemakkelijk onder de banden terechtkomen. De banden zijn hoger dan de lengte van een mens.

Omdat de man het eens was met de eis, heeft de rechter hem conform veroordeeld. Hij moet nog 5 maanden zitten en indien hij de boete niet betaalt, nog 3 weken extra.

Brunswijk (ABOP) ergert zich aan slechts 36 seconden spreektijd

'De ABOP-fractie zit met 5 leden, maar krijgt in totaal maar 3 minuten'

Assembleevoorzitster: 'U heeft fractiegenoot Belfort ruimte gegeven om 3 minuten in zijn spreekbeurt te gebruiken voor het geven van de show’


ABOP-fractieleider Ronnie Brunswijk heeft zich gisteren tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) gestoord aan het feit, dat zijn fractie slechts 3 minuten kreeg om belangrijke vragen aan de regering te stellen over de acute problemen binnen de gezondheidszorg. 

'De ABOP-fractie zit met 5 leden, maar krijgt in totaal maar 3 minuten. Ik heb nog niet gesproken en wil ook mijn vragen stellen. Voor zo'n serieuze zaak krijgen wij maar 36 seconden per persoon. Ik ben parlementariër en wil zelf mijn vragen stellen. Ik wil dus ook 3 minuten', benadrukte Brunswijk, aldus het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 16 mei 2018.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons maakte Brunswijk duidelijk, dat hij zelf fractiegenoot Edward Belfort eerder de ruimte had gegeven om alle 3 minuten in zijn spreekbeurt te gebruiken voor ‘het geven van de show’.

'Laat mij geen uitleg hoeven te geven. De mensen die er zijn, weten wat is afgesproken. Het parlement inclusief uw fractie heeft deze voorbereiding gedaan', stelde Geerlings-Simons.

Volgens de parlementsvoorzitster is dezelfde tijdsindeling gehanteerd toen de veiligheidssituatie van vissers vorige week donderdag in de DNA is besproken.

Minister Hoefdraad laat onderzoek doen naar projectvoorbereiding bouw RGD-poliklinieken

Bewindsman wil tweede debacle als van Academisch Medisch Centrum voorkomen

- Bouw RGD-poliklinieken deels gefinancierd door de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB)
- 'Bij alle vier poli's die nu in aanbouw zijn, wijken de uitvoerders sterk af van de bouwtekeningen en bestekken'


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën laat onderzoek doen naar de gang van zaken rond de projectvoorbereiding van de bouw van nieuwe poliklinieken voor de Regionale Gezondheidsdienst (RGD). Bij drie van de vier poli’s is de bouw nog niet begonnen vanwege administratieve en organisatorische perikelen. De bouw is onderdeel van het gezondheidszorgproject dat door de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) wordt meegefinancierd. 

Met het onderzoek wil de bewindsman voorkomen dat hetzelfde gebeurt als bij het project Academisch Medisch Centrum, zo bericht de Ware Tid woensdag 16 mei 2018. Doordat zonder afstemming met de IsDB door de Project Management Unit (PMU) is gesleuteld aan het afgesproken ontwerp, heeft de bank vorige maand de financiering van het originele project beëindigd. Suriname moet nu een nieuw projectvoorstel indienen voor het AMC-project. Het geld voor het gezondheidszorgproject zou deels van het Opec-fonds voor internationale ontwikkeling (Ofid) komen.

Hoefdraad is ontevreden en zeer ontstemd over de gang van zaken bij de modernisering en uitbreiding van de RGD-poliklinieken. 'We zitten met rechtszaken en gunningen die zijn onderbesteed. Ook hier heeft de PMU, onder leiding van de heer Lothar Boksteen, een hele puinhoop gemaakt', zegt de bewindsman.

Intussen maken woedende deelnemers aan het RGD-project zich op voor nieuwe rechtszaken tegen de Staat. Aannemingsbedrijf NeqXtep BuildingS voelt zich zwaar benadeeld. Op grond van valse beschuldigingen van de PMU, dat hij zou hebben gefraudeerd tijdens het aanbestedingsproces, werd dit bedrijf door Ofid uit het project gegooid en bepaalde het Fonds, dat de aanbesteding opnieuw gehouden moest worden. Later bleek de beschuldiging ongegrond te zijn, maar Ofid was onverbiddelijk: de drie toewijzingen werden ongedaan gemaakt en er moest een nieuwe aanbesteding worden gehouden.

Nizaad Bissumbhar, directeur bij NeqXtep BuildingS, overweegt een rechtszaak aan te spannen tegen Ofid. 'Wij hebben enorme schade geleden en laten het niet erbij zitten', zegt hij.

Architectenbureau AAC, dat de poliklinieken heeft ontworpen, dreigt ook met acties. Architect Tommy Mungra zegt, dat bij alle vier poli's die nu in aanbouw zijn, de uitvoerders sterk afwijken van de bouwtekeningen en bestekken. Het ergste is de situatie aan de Limesgracht. Binnenkort zal hij de PMU een aanmaning sturen, dat de bouw daar onmiddellijk wordt stilgelegd totdat uitleg wordt geven wat er aan de hand is en hoe zaken gecorrigeerd zullen worden. Als daar geen gehoor aan wordt gegeven zal dat via een rechtszaak worden afgedwongen.

'Men heeft dat project aan de Limesgracht ernstig verminkt in afwijking van wat op de tekeningen staat en dat zou niet mogen, want dat wijkt af van de bedoeling die we hadden met de gewonnen rechtszaak.' Zo zijn de gevels van het gebouw veranderd.

Via een Kort Geding had het architectenbureau afgedwongen, dat het erop mag toezien dat de gebouwen worden neergezet zoals ze door de architecten zijn getekend en volgens de door hun aangegeven kwaliteitsstandaarden. Hij merkt op, dat 'bij alle projecten op nagenoeg alle artikelen van het bestek wordt afgeweken'. Het zit de architect dwars, dat wordt afgeweken naar mindere kwaliteit, wat op termijn gevolgen zal hebben voor de Staat. Suriname zal meer moeten uitgeven om in de toekomst bijvoorbeeld lekkages, optrekkend vocht en andere gebreken aan de gebouwen op te heffen.

AAC wil ook weten of de aannemers die de werkzaamheden uitvoeren minder in rekening zullen brengen nu ze materiaal van mindere kwaliteit gebruiken. Bij één van de gebouwen was een balk gestort die nergens op steunde...

OM Noord-Holland: Inbeslagname geldzending CBvS vanwege verdenking van witwassen

'Het gaat om een bedrag van ongeveer 19 miljoen euro'

'De CBvS is in contact met de autoriteiten in Nederland en heeft er vertrouwen in dat plooien zullen worden gladgestreken'


De inbeslagname van een geldzending dat door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) was verzorgd, door de douane in Nederland, volgt op een verdenking van witwassen. Zo laat het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Holland vandaag, woensdag 16 mei 2018, weten in de Ware Tijd. 'De Centrale Bank van Suriname is geen verdachte, we onderzoeken de herkomst van het geld.'

'Verleden maand, april 2018, heeft het Openbaar Ministerie Noord-Holland beslag laten leggen op een geldzending vanuit Suriname. Het gaat om een bedrag van ongeveer 19 miljoen euro. De reden van de beslaglegging is een verdenking van witwassen ten aanzien van deze geldzending', zegt Marleen van Fessem, persvoorlichtster bij het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

Governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname zei eerder vandaag, dat de bank was voorgehouden dat in verband met een zogenoemd 'fenomeenonderzoek' de zending was aangehouden door de Nederlandse douane.

'Wat betreft de term fenomeenonderzoek, dat wil zeggen dat het een projectmatig onderzoek is. In dit geval op een geldzending', zegt Van Fessem.

Ze geeft verder aan, dat, voor zover bekend, door het Openbaar Ministerie Noord-Holland nooit eerder beslag is gelegd op geldzendingen. Het strafrechtelijk onderzoek is op dit moment gaande en het is niet bekend wanneer dit onderzoek is afgerond.



'De CBvS is in contact met de autoriteiten in Nederland en heeft er vertrouwen in dat plooien zullen worden gladgestreken. Wij doen er alles aan om niet alleen de huidige geldzending voortgang te laten hebben, maar maken tevens van de gelegenheid gebruik om tot goede afspraken te komen voor een vlot verloop van toekomstige geldzendingen', aldus de CBvS in een verklaring.

'De euro's behoren aan de deviezenbanken in eigendom toe en worden onder meer gebruikt door hen voor het nakomen van internationale betalingsverplichtingen. Het lokale bankwezen koopt dus contante deviezen op die vanuit diverse bronnen verkregen worden. Zij zijn daarbij onderworpen aan richtlijnen die voldoen aan internationale standaarden.
De opgekochte deviezen moeten vervolgens naar het buitenland worden verscheept voor het plegen van onder meer importbetalingen, omdat buitenlandse leveranciers niet hier te lande met contant geld betaald kunnen worden.'

'Geldverschepingen van de Centrale Bank ten behoeve van de deviezenbanken op de wijze zoals die ook bij de laatste verzending heeft plaatsgevonden vinden nu al ruim vijf jaren plaats. In de periode daarvoor verzorgden de deviezenbanken hun eigen verscheping, maar vanwege de toenemende mate waarin zij correspondentbanken kwijtraakten en de diensten van geldverschepingen van correspondentbanken bij hun wegvielen, werd de Centrale Bank van Suriname benaderd om hun te hulp te schieten.'

'De Centrale Bank doet dat door de deviezen van de deviezenbanken naar haar eigen correspondentbank te sturen op basis van afspraken en procedures die met die correspondentbank zijn gemaakt en overeengekomen. Het gedrag van de correspondentbanken, dat zijn buitenlandse banken waar Surinaamse bankinstellingen rekeningen aanhouden, heeft verband met een benadering die als "de-risking van correspondentbanken" bekend staat. De-risking houdt in dat het ontnemen of stopzetten van bankdiensten. Het verbreken van correspondentrelaties en het optreden van het de-riskingsvraagstuk heeft uiteraard een achtergrond.'
 
'Die achtergrond betreft jammerlijk het feit dat criminelen over de gehele wereld pogingen ondernemen om in het legitieme bancaire verkeer te infiltreren om gelden wit te wassen. De internationale financiële wereld reageert daarop met steeds scherpere maatregelen, voorzieningen en controles, en het afsnijden van relaties die mogelijke risico's in zich bergen. Het is vanwege die internationale houding dat de douane in Nederland nu ook extra vragen heeft gesteld bij de laatste geldzending van de Surinaamse handelsbanken, waarvan de verdere verscheping naar de correspondent van de Centrale Bank, zoals eerder gezegd, is opgehouden.'

Minister Elias van Volksgezondheid: 'Ik heb geen aankopen gedaan in Nederland'

Elias wringt zich in bochten om zijn dubbele petten bij aankoop apparatuur in Den Haag recht te breien

(Bron screenshot: YouTube-DNA/Suriname Mirror)
Sharman (VHP): 'Ik denk dat het gigantisch verkeerd is, dat een ex-directeur nog namens de instelling inkopen gaat doen'


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) benadrukt geen aankopen te hebben gedaan in Nederland. Hij was als oud-directeur van het Mungra Medisch Centrum (MMC) naar Nederland. De afspraken waren met Siemens gemaakt voordat hij wist dat hij het bewind zou voeren op het ministerie van Volksgezondheid. Met dit antwoord volstond de bewindsman op de vragen van verschillende DNA-leden aan hem hadden gesteld over de aankoop van ziekenhuisapparatuur bij Siemens in Den Haag Nederland, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 16 mei 2018. 

'Het Mungra Medisch Centrum zat in een laatste fase van een aankoopafspraak met een bedrijf in Nederland. Daar de directeur van het MMC gerechtigd is om zulke overeenkomsten te sluiten, heb ik deze laatste fase ondersteund als gewezen directeur, omdat de datum daartoe al was vastgesteld', zei Elias. De koop was volgens hem al voor een groot deel beklonken nog voordat hij was gevraagd om de post van minister van Volksgezondheid op zich te nemen.

'De waarnemend directeur van het MMC heeft met de ondersteuning van de gewezen directeur wel inkopen gedaan ten behoeve van het MMC. Ik heb wel explorerende gesprekken gevoerd in het kader van continuering van het reeds vastgesteld beleid gericht op stimulering van efficiënte aankoop en gebruik van hoogwaardige medische techniek.' Hij stelde, dat dit in overleg is gebeurd met de ziekenhuizen.


Assembleelid Dew Sharman (VHP) nam geen genoegen met het antwoord van Elias. Hij vroeg zich af wat de noodzaak was van de reis van de minister naar Nederland als de koop inderdaad al beklonken was. 'Ik denk dat het gigantisch verkeerd is dat een ex-directeur nog namens de instelling inkopen gaat doen. In artikel 13 van de statuten van het MMC staat er dat bij ontstentenis of verhindering van een directielid diens functie wordt waargenomen door een directielid dat onmiddellijk in rang volgt. Dat is duidelijke taal', zei Sharman. 'Dat is niet conform de statuten dat een gewezen directeur allerlei handelingen gaat plegen die niet binnen zijn bevoegdheid liggen.'

Zijn fractiegenoot Mahinder Jogi sloot zich daarbij aan met de vraag wat er allemaal aan apparatuur is gekocht en wat deze heeft gekost. Deze vragen zijn onbeantwoord gebleven. Ook heeft Jogi gevraagd of de ziekenhuisdirecteuren ook betrokken zijn bij de aankopen en hoe deze gefinancierd zullen worden. Elias antwoordt hierop, dat  'de directeuren het recht hebben om zelf de inkopen te doen en ze zijn betrokken. Ik benadruk nogmaals dat er niets is gekocht, er is een aanzet gegeven om gezamenlijk in te kopen. Als de aankopen zijn gedaan, zal men uit de verdiensten aflossen voor zover men niet als investering heeft gekocht.'

Amzad Abdoel (NDP) wilde van de minister weten of  'dat idee om gecentraliseerd te kopen enige houvast is of tenminste een uitgangspunt is van het ministerie van Volksgezondheid om in de toekomst de inkopen van de verschillende ziekenhuizen ook zo gedaan te krijgen, omdat er daar behoorlijk bespaard kan worden'.

De minister zei, dat het de bedoeling is om gezamenlijk in te kopen voor betere prijzen en efficiëntie. 'Men moet samen als sector gaan inkopen, het is de taak van de minister dat zij gezamenlijk gaan inkopen en daardoor efficiëntie bevorderen en daardoor ook financieel voordeel uit halen.'

Politie van Para controleert houttrucks op verschillende uitvalswegen Afobakaweg

Meeste houttrucks zijn te zwaar beladen en vervoeren uitstekende boomstammen

(Bron foto's: Burger Informatie Centrum (BIC) Para)

Prikacties op verschillende uitvalswegen van de Afobakaweg hebben aangetoond, dat de meeste houttrucks te zwaar beladen zijn en uitstekende ladingen vervoeren. De ladingen zijn hoger : BBurrgeerr dan de cabine van de voertuigen en steken tot acht meter uit. Daar komt nog bij kijken, dat de ladingen niet zijn voorzien van een veiligheidsketting, aldus het commissariaat Para.

De politie van Para heeft maandag 14 mei 2018 houttrucks staande gehouden en gecontroleerd op rijbevoegdheid van de chauffeurs, geldige documenten van het voertuig en de geldende voorschriften voor zwaar transport.

Ressortcommandant Tjandersen Gopal van station Paranam heeft de transporteurs gewezen op de voorschriften voor het transporteren van het hout. Er moet volgens hem minder lading worden getransporteerd, om vernieling van het wegdek te voorkomen.

Gopal vindt, dat er meer plichtsbesef bij de transporteurs moet zijn voor veiligheid van zichzelf en andere weggebruikers. De agenten hebben preventief opgetreden, omdat de uitvoeringsbevoegdheid van sancties op overtreding van voorschriften van zwaar transport nog niet zijn geregeld bij wet. Desondanks zal de politie van Para controles blijven uitvoeren op de wegen van het district en toezien op correcte zwaar transport.

Ook op Aruba heeft ConocoPhillips derdenbeslag gelegd

Op Aruba betreft het conservatoir beslag op al hetgeen Citgo aan PdVSA verschuldigd is


Ook op Aruba heeft ConocoPhillips derdenbeslag gelegd in verband met een miljardenclaim op PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.). Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) verklaarde in het weekend echter nog, dat Aruba aan het beslag was ‘ontsnapt’. Dit blijkt echter niet het geval. 

Het Antilliaans Dagblad bericht vandaag, woensdag 16 mei 2018, de stukken te hebben, waaruit blijkt dat evenals op Curaçao en Bonaire en vermoedelijk Sint Eustatius, tevens op Aruba sprake is van beslagleggingen. Het gerecht in Oranjestad stond het beslag zelfs een dag eerder toe, op donderdag 3 mei, dan in Willemstad en Kralendijk, waar de beslagrechters op vrijdag 4 mei hun handtekeningen zetten onder het verlof tot beslaglegging.

Op Aruba betreft het conservatoir beslag op al hetgeen Citgo Aruba Refining nv (Citgo is een volledige dochteronderneming van PdVSA) aan PdVSA verschuldigd is of zal worden, alsmede alle roerende zaken, althans aandelen in roerende zaken, die onder Citgo Aruba berusten en die toebehoren aan PdVSA, waaronder in het bijzonder olie eigendom van PdVSA die in opslag wordt gehouden bij Citgo Aruba aan de Lagoweg in San Nicolas.

Het gaat – evenals op de andere eilanden – om een totaal beslagbedrag van bijna 2,6 miljard dollar. Eerder berichtte het Antilliaans Dagblad aan de hand van de documenten gedetailleerd over de (derden)beslagen op Curaçao: bij overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), lading olie op diverse schepen, gelden en vorderingen bij Girobank International en Blue Bank International, en alle gelden die PdVSA heeft of verkrijgt van Refineria Isla Curaçao in Emmastad.

'ConocoPhillips moet woord houden en de beslaglegging opheffen'

Amerikaans bedrijf beweert oog te hebben voor de lokale bevolking van Curaçao


ConocoPhillips moet woord houden en de beslaglegging opheffen nu het bedrijf gisteren verklaarde dat het oog heeft voor de lokale bevolking die midden in een dispuut tussen twee strijdende partijen is beland. Zo heeft raadsman Rogier van den Heuvel gisteren tijdens het Kort Geding tegen PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) en ConocoPhillips namens het Land Curaçao verklaard, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 16 mei 2018.

Het Land heeft zich gevoegd bij de eisende partijen, te weten Refineria di Kòrsou, CRU, Aqualectra en Curoil. Volgens Van den Heuvel heeft ConocoPhillips eveneens te kennen gegeven dat het ervoor wil waken met zijn optreden een impact op de lokale economie te hebben.

De raadsman schetste de enorme economische schade die het land oploopt als gevolg van de beslaglegging. In zijn woorden werkt de beslaglegging ontwrichtend op de lokale economie: de Isla levert nu niet uit de beschikbare reserves, hetgeen leidt tot stagnering in de voorziening van brandstof voor auto’s maar ook voor vliegtuigen.

Ook plaatste Van den Heuvel de zaken in perspectief door de omzet van ConocoPhillips af te zetten tegen de inkomsten van Curaçao. 'De beslaglegger heeft een jaarlijkse omzet van 30 miljard dollar, oftewel 10 keer het bruto nationaal product van Curaçao', aldus de advocaat.

Minister Martina, Curaçao, wil strengere screening organisaties en promotoren van evenementen

Kans op herhaling van debacle als Curaçao Ponton Festival moet zo klein mogelijk zijn


In de toekomst zullen organisaties en promotoren van evenementen een strengere screening moeten ondergaan, om de kans op een herhaling van een debacle als het Curaçao Ponton Festival zo klein mogelijk te maken. Met bijvoorbeeld een bankgarantie zal moeten worden aangetoond dat er voldoende fondsen beschikbaar zijn om een evenement te kunnen organiseren. Dat schrijft minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling in antwoord op vragen van PAR-Statenlid Stephen Walroud, aldus vandaag, woensdag 15 mei 2018, het Antilliaans Dagblad.

Het driedaagse Curaçao Ponton Festival werd op 4 april, de avond voordat het festival zou beginnen, afgelast. Daardoor raakten onder andere degenen die in de voorverkoop een kaartje hadden gekocht, leveranciers en sponsoren gedupeerd.

Organisator Sumusica Curaçao bv – met als directeur Gìsgard Felida – werd op 24 april failliet verklaard. Curator Lizaima Da Costa Gomez schatte de schulden destijds op ongeveer 350.000 gulden.

Iets dergelijks is nooit geheel te voorkomen, meent Martina. 'Maar, we moeten er alles aan doen om de kans zo klein mogelijk te maken.' Behalve een strengere screening van de organisatie denkt de MEO-minister aan een ‘meer professionele audit’ van de haalbaarheidsstudie van een project.

PdVSA laat zijn gezicht niet zien tijdens behandeling Kort Geding op Curaçao...

Eisende partijen eisen opheffing derdenbeslag door ConocoPhillips van 2,6 miljard dollar


In het Kort Geding van de overheidsnutsbedrijven en het Land Curaçao tegen PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.), Isla bv en ConocoPhillips dat gisteren diende, schitterde het Venezolaanse staatsoliebedrijf door afwezigheid. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 16 mei 2018.

Quincy Carrega vertegenwoordigt in deze zaak Curoil; Eric de Vries van advocatenkantoor HBN Law vertegenwoordigt Refineria di Kòrsou (RdK), CRU en Aqualectra; Rogier van den Heuvel van advocatenkantoor VanEps Kunneman VanDoorne treedt op namens het Land; Jaap Maris en Karel Frielink van BZSE Attorneys at Law vertegenwoordigen ConocoPhillips en Sandra Thomson treedt in deze zaak op namens Isla bv.

Voor PdVSA kwam gisteren geen gemachtigde opdagen.

De eisers hebben in deze zaak één gemeenschappelijk doel: dat het derdenbeslag door ConocoPhillips van 2,6 miljard dollar wordt opgeheven en dat er door het Gerecht een verbod wordt uitgesproken op andere beslagen. Partijen betogen namelijk, dat het land Curaçao schade ondervindt door de beslaglegging en dat dit een grote negatieve impact kan hebben op de economie van het land. Isla bv steunt de vordering voor het opheffen van het beslag om zo te kunnen voldoen aan de leveringsplicht.

Geëist wordt, 
dat Isla de brandstofleveringen aan de overheidsvennootschappen op de gebruikelijke wijze en tegen de overeengekomen betaling onmiddellijk hervat;
dat PdVSA alle noodzakelijke medewerking verleent aan de brandstoflevering aan overheids-nv’s door Isla;
dat ConocoPhillips weer toestaat dat Isla de brandstoflevering aan de overheidsnutsbedrijven op de gebruikelijke wijze en tegen de overeengekomen betaling onmiddellijk hervat;
dat de beslagen onder RdK, Isla, Isla Curazao en Curoil worden opgeheven;
en dat ConocoPhillips wordt verboden opnieuw beslag te leggen waardoor brandstoflevering verhinderd wordt.

Drie verdachten vast in zaak cocaïne in dubbele bodem bagagecontainer KLM-toestel

Grote vis achter de smokkel nog niet gepakt...


Er zijn drie verdachten in verzekering gesteld in de zaak van 63 kilo cocaïne in de dubbele bodem van een bagagecontainer van een KLM-toestel op de Johan Adolf Pengelluchthaven. Er zaten al twee mannen vast en de derde verdachte, H.K., heeft zich vandaag, woensdag 16 mei 2018, gemeld. Dat bevestigt Humphrey Naarden, hoofd van de Narcotica Brigade van het Korps Politie Suriname, in de Ware Tijd.

Het Bestrijding Internationale Drugshandel (BID)-team vond de 55 pakken drugs in de dubbele bodem.

Naarden zegt, dat de verdachten hand- en spandiensten hebben verleend aan een onbekend gebleven drugssmokkelaar. 'Ze wilden de drugs helpen smokkelen, maar het is niet gelukt want wij hebben de kennis in huis om mensen die bezig zijn met drugssmokkel te identificeren.'

Hij stelt, dat luchthavenpersoneel al jaren het risico neemt om drugssmokkelaars te helpen drugs te verstoppen in bagage. Of er sprake is van een dalende of stijgende trend kan hij niet zeggen. 

'Mensen proberen het al vrij lang. Het is de afgelopen tijd gewoon minder ter sprake gekomen. Maar, het gebeurt nog steeds. Vroeger konden wij de groep smokkelaars en helpers misschien niet direct zichtbaar maken, maar nu letten wij op alle handelingen waardoor niets verborgen blijft.'

Lichte stijging van kleinschalige drugssmokkel via pakketten

Ook worden jonge mannen en vrouwen geronseld om cocaïne naar Europa te smokkelen

Officieren van Justitie pleiten voor- en eisen fikse straffen


De politie heeft in de afgelopen maanden een lichte stijging gezien in kleinschalige drugssmokkel via pakketten die bij particuliere pakkettendiensten worden aangeboden voor verzending naar Europa. Het hoofd van de Narcotica Brigade, Humphrey Naarden, zegt vandaag, woensdag 16 mei 2018, in de Ware Tijd, dat de stijging niet alarmerend is, maar wel zorgen baart. Statistieken zijn er nog niet. 

Het Openbaar Ministerie heeft in dit verband vanaf vorig jaar augustus tientallen zaken bij de rechter voorgebracht.

Behalve de smokkel in pakketten worden ook jonge mannen en vrouwen geronseld door drugsmokkelaars om cocaïne naar Europa te smokkelen, soms via Frans-Guyana. Sommige verdachten kregen een vrij lage straf van de rechter. Vooral Officieren van Justitie Roline Gravenbeek en Reshma Rathipal pleitten voor en eisten fikse straffen. Ze hopen dat hierdoor de opgepakte drugsmokkelaars tot het besef komen, dat zij ver weg moeten blijven van de drugswereld.

De deken van de Orde van Advocaten, Harish Monorath, zei eerder dit jaar dat drugsmokkelaars weer in het circuit belanden, omdat de straffen tegen hen vrij laag zijn en Suriname zeer aantrekkelijk is voor drugsmokkelaars.

Carl Breeveld van de vaste parlementaire commissie voor Justitie en Politie, zegt dat deze commissie sinds vorig jaar meer aandacht vraagt voor het drugsprobleem. Het is hem opgevallen dat er in de media steeds meer berichten verschijnen over drugszaken. 'De gevallen worden niet minder. Elke dag raak je geconfronteerd met nieuws over drugsmokkel. We kennen de gevallen, maar nadat de kwestie een paar keer is besproken hoor je er niet veel meer over. Het lijkt wel alsof je elke keer tegen een muur aanloopt als je verder wil weten wat er gebeurt met het onderzoek. Die muren moeten gesloopt worden.'

De politicus zegt dat er binnen de commissie over het probleem gesproken wordt, maar recent is niet veel aandacht besteed aan drugsbeleid.

SVB aan de slag met André Kamperveen- en Dr. Ir Frank Essed stadion

'Om internationale wedstrijden te kunnen spelen moet project eind september zijn opgeleverd'


De Surinaamse Voetbal Bond (SVB) is gestart met twee grote infrastructurele werken voor het André Kamperveen (AK) stadion en het Dr. Ir. Frank Essed stadion. Van het AK Stadion wordt de verlichting aangepakt, terwijl het Essed stadion wordt gerenoveerd en uitgebreid. Beide projecten zijn goed voor 1.7 miljoen Amerikaanse dollar. Voor het project van het Essed Stadion is ruim 1 miljoen Amerikaanse dollar begrooot. 

Bidjai Mankoe, penningmeester in het hoofdbestuur van de SVB, zegt dat de twee grote werken zeker zullen bijdragen om het voetbalpeil op te krikken. 'Het verlichtingsproject is al aangevangen. Vandaag zullen twee masten worden geheid en twee dagen later twee andere.' Er komen in totaal vier nieuwe masten.

Twee deskundigen van Oostendorp Nederland BV zijn voor supervisie van het project in Suriname. Volgens Mankoe is alles op schema en moet het project volgens planning per 1 juni worden opgeleverd. De verlichting in het AK stadion zal worden geüpgraded tot 1.200 lux, vertelt de penningmeester. 'Dit is boven het gemiddelde en de norm die nu internationaal wordt na gestreefd.'

De lampen van de vier oude (bestaande) masten zullen worden gedemonteerd en er zullen nieuwe lampen worden geplaatst.

De SVB is samen met de EBS bezig om de elektriciteitscapaciteit te verhogen. De lampen zullen zowel op het EBS-netwerk als op een back-up generator draaien. EBS levert ook een bijdrage aan dit project door twee deskundigen beschikbaar te stellen. De overheid verleent haar medewerking via het ministerie van Financiën.

In het Essed Stadion zijn de werkzaamheden ook in volle gang. Deze grote ingrepen waren noodzakelijk, om sancties van de Wereldvoetbalbond (Fifa) te voorkomen. Conform de de eisen van de Fifa en de Concacaf (Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football), zal de nieuwbouw voorzien zijn van een persruimte, tribune met 800 zitplaatsen, dopingruimte en kleedkamers. Het streven is erop gericht om dit project per eind september af te ronden.

'Om internationale wedstrijden te kunnen spelen gelet op de (Nations League wedstrijden) moet het project eind september 2018 zijn opgeleverd', stelt Mankoe.

Herinrichting Gonggrijpbos op de hoek van de Meurs- en Kennedyweg stopgezet

(Bron foto: Burger Informatie Centrum Para)
Aannemer staakt werkzaamheden wegens betalingsachterstand...


Het plan om het Gonggrijpbos op de hoek van de Meurs- en Kennedyweg her in te richten als natuur- en pretpark is geparkeerd. Na relatief korte tijd is de uitvoering gestopt. Er was twee jaar voor uitgetrokken, maar de aannemer is ermee gestopt wegens een betalingsachterstand... Wanneer het werk eventueel hervat kan worden is niet duidelijk. 

Districtscommissaris Armand Jurel die het project van zijn collega Audrey Hankers heeft overgenomen, was niet bereikbaar voor een reactie, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 16 mei 2018.

Ook de wekelijkse schoonmaakwerkzaamheden die op en rond het bos werden uitgevoerd door ambtenaren van het ministerie van Regionale Ontwikkeling zijn stopgezet. Het terrein staat er nu verwaarloosd bij.

Enkele maanden geleden begon men met het opzetten van de omrastering van het terrein en waar nodig voorzichtige ontbossing. De goten werden opgehaald voor een betere ontwatering. De decennia oude loksi bomen op het terrein zijn door Bosbeheer en Bostoezicht gecontroleerd.

Het bos was een dagelijkse trekpleister voor toeristen en ook buurtbewoners ontspanden zich er regelmatig. Volgens taxichauffeurs komen er nu weinig toeristen. Ze vermoeden dat dit komt door de verwaarloosde indruk als gevolg van achterstallig onderhoud. In het verleden zijn er veel activiteiten in het Gonggrijpbos ontplooid, maar door de jaren heen is dit gaan verwateren. Sinds vorig jaar heeft het districtsbestuur van Para bepaald, dat taxichauffeurs die daar een parkeerplek hadden, er weg moesten.

Coalitie steunt regeringsbeleid om gezondheidszorg structureel te verbeteren

Coalitie wil maatregelen indien onregelmatigheden zijn geconstateerd rond bouw AMC-Suriname


De coalitie ondersteunt de regering in haar beleid om structurele verbetering aan te brengen in de gezondheidszorg. In een motie is gisteren in de Assemblee gevraagd procedures en regelgeving in te stellen voor de verstrekking van geneesmiddelen aan patiënten, waardoor zij geen onnodige kosten maken. 

De regering wordt gevraagd om de nodige maatregelen te nemen indien blijkt dat er onregelmatigheden zijn geconstateerd rond de bouw van het Academisch Medisch Centrum.

De motie wordt behandeld wanneer de vergadering over ongeveer twee weken wordt hervat, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 16 mei 2018.

De tekst motie van de coalitie:

Gehoord, 

● de motivering voor interpellatie met betrekking tot de gezondheidszorg; 
● de inzichten en de antwoorden van de regering op de gestelde vragen door leden van DNA. 

Overwegende dat:

● de Surinaamse economie aan het herstellen is, waardoor de afspraken met betrekking tot de betalingen binnen de gezondheidszorg kunnen worden gegarandeerd; 
● de regering bewust is van haar verantwoordelijkheid ter voorkoming van overconsumptie en verspilling binnen de gezondheidszorg; 
● de regering concrete maatregelen heeft genomen en zal nemen om te beginnen met het rationalisatieproces in de gezondheidszorg; 
● zowel een gedegen inkoop- als aanbestedingsbeleid voor de overheid en private sector van belang is. In aanmerking nemende dat: 
● De begroting en het beleidsplan gepresenteerd tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee door de regering een aantal gezondheidszorgmaatregelen in uitvoering zijn en andere voorbereid worden om uitgevoerd te worden; 
● veel meer transparantie en vooruitgang is te constateren; 
● de regering afdoend antwoord heeft gegeven op de gestelde vragen. 

Besluit 

● De regering ten volle te ondersteunen in het ingezette beleid voor structurele verbetering van de gezondheidszorg. 

● De regering op te roepen: 

● voort te gaan om in overleg en middels dialoog de beleidsvoornemens ten uitvoer te brengen; 
● die procedures en regelgeving in te stellen die garanderen dat de verstrekking van geneesmiddelen aan patiënten conform de regels en zonder onnodige extra kosten kan geschieden; 
● die maatregelen te treffen dan wel die voorlichting te geven die nodig zijn om de burgers in staat te stellen toegang te krijgen tot de basiszorgverzekering conform de in de wet genoemde tarieven; 
● om het gezamenlijke inkoopproces binnen de publieke instituten van de gezondheidszorg te versterken, efficiënt en transparant te laten verlopen ter voorkoming van verspilling en overconsumptie; 
● duidelijke uniforme processen en procedures vast te stellen voor het projectmanagement van projecten;
● een onderzoek in te stellen naar de stopzetting van de financiering voor de bouw van het AMC en de nodige maatregelen te nemen indien er onregelmatigheden worden geconstateerd.

Nederland neemt forse geldzending van Centrale Bank van Suriname in beslag

Geld van lokale banken dat ter beschikking gesteld moest worden aan banken in Nederland

'Een internationale geldzending van de Surinaamse Centrale Bank in Nederland voorwerp van onderzoek door Openbaar Ministerie'


In Nederland is enkele weken geleden een grote geldzending, die door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is verzorgd, door de Nederlandse douane aangehouden. Dit bevestigen vandaag, woensdag 16 met 2018, de governor van de CBvS Glenn Gersie en de Nederlandse ambassade, in de Ware Tijd.

Het gaat om geld van lokale banken dat ter beschikking gesteld moest worden aan banken in Nederland om onderlinge transacties ten behoeve van cliënten te financieren. Gersie benadrukt dat het geen geld van de Centrale Bank is. Als faciliteit aan de lokale banken vervoert de bank minstens één keer per maand hun vreemde valuta mede vanwege de verscherpte toezicht op internationale geldstromen. Deze werkwijze biedt meer garanties, dat zij zonder problemen aan hun verplichtingen in het buitenland kunnen voldoen.

Van ondernemers is vernomen, dat het zou gaan om een totaalbedrag van ruim 31 miljoen euro. Dit wordt echter tegengesproken door Gersie. Volgens hem is het bedrag 'beduidend lager', maar nog altijd 'fors'.

Intussen heeft de bank stappen ondernomen om de geldzending vrij te krijgen. Het is de eerste keer dat dit is gebeurd. Bij eerdere gelegenheden werd door Nederland volstaan met het stellen van de gebruikelijke vragen aan de Centrale Bank. Deze keer schijnt de Nederlandse douane geen genoegen te hebben genomen met de reguliere antwoorden en kreeg de Centrale bank een reeks van additionele vragen te beantwoorden.

De bank is voorgehouden, dat de aanhouding te maken heeft met een zogenoemd 'fenomeen onderzoek'. Wat dat precies inhoudt is Gersie niet duidelijk. 'Het is ons bekend dat een internationale geldzending van de Surinaamse Centrale Bank in Nederland voorwerp van onderzoek is door het Openbaar Ministerie', zegt Maurice Pourchez van de Nederlandse ambassade. Voor verdere details verwijst hij naar de daartoe bevoegde instanties in Nederland.

Governor Gersie wijst erop dat steeds meer strengere regels gelden in het internationale financieel verkeer. Correspondentbanken willen niet het risico lopen miljarden aan boetes te krijgen, omdat ze zaken hebben gedaan met een buitenlandse bank die zich met illegale transacties zou bezighouden. Hierdoor wordt het zakendoen van banken in kleine landen waaronder Suriname ernstig bemoeilijkt. 'We hebben een probleem met correspondent banking', aldus Gersie.

Brazilië worstelt met nasleep van de Zika-uitbraak

(Bron foto: AP/Felipe Dana)
Naar schatting 3.000 kinderen hebben het congenitaal Zika syndroom


In het jaar dat Brazilië officieel een einde maakte aan de Zika-uitbraak, is de nasleep nog maar net begonnen. Naar schatting 3.000 kinderen hebben het congenitaal Zika syndroom, de verzameling van neurologische aandoeningen die de moeders van baby's, die tijdens de zwangerschap met Zika zijn besmet, treffen. En Brazilië worstelt al om ze te behandelen.

Het meest herkenbare symptoom van het aangeboren Zika-syndroom - en het eerste teken dat deze specifieke uitbraak van Zika een nieuwe en ongekend sterke mutatie van het virus betekende - is microcefalie of een abnormaal kleine schedel.

Vanessa Van Der Linden, een kinderneurologe die als een van de eersten een verband zag tussen Zika en microcefalie, zegt dat dit nu slechts als een van de vele symptomen wordt beschouwd. 'Het kind met ernstige neurologische schade bezit een spectrum van complicaties, die van alles kunnen zijn, zoals verminderde motorische functies, gezichtsvermogen, gehoorproblemen en arthrogryposis, die misvormingen van de extremiteiten zijn', zei Van Der Linden.


Een andere is epilepsie; sommige ernstig getroffen kinderen hebben toevallen om de paar minuten. Civil Society in Brazilië heeft, met hulp van lokale en deelstaatregeringen, zijn best gedaan nieuwe behandelingen voor kinderen te onderzoeken als reactie op de opkomst van deze nieuwe aandoening. Maar, het aantal kinderen geboren met het congenitaal Zika syndroom belast het Braziliaanse versleten volksgezondheidsstelsel.

'Ik denk dat onze grootste moeilijkheid met het congenitaal Zika syndroom plotseling ineens was, in minder dan zes maanden, met 400 kinderen met ernstige neurologische problemen', zei Van Der Linden. 'Zelfs als we meer centra zouden kunnen bouwen om ze te behandelen, er is niemand om in te huren om hen te verplegen.'

(Suriname Mirror/Vice News)

Internationale groep intellectuelen en activisten eist evenwichtige en eerlijke berichtgeving verkiezingen Venezuela

'Wij weigeren het slachtoffer te zijn van een media-desinformatie-operatie'


Een internationale groep intellectuelen en activisten eist, dat mediabedrijven op een meer evenwichtige en eerlijke manier informeren over de komende Venezolaanse verkiezingen, in plaats van een enkel verhaal te reproduceren dat door de meeste media wordt verspreid. 

'Wij zijn tegen het verhaal in de media, dat de diversiteit van meningen probeert te verbergen en te stigmatiseren. Wij weigeren het slachtoffer te zijn van een media-desinformatie-operatie, die tot doel heeft om - in de internationale publieke opinie - de voorwaarden te scheppen om antidemocratische acties tegen Venezuela te rechtvaardigen', aldus een online petitie op het mediumweb platform.

In de petitie, genaamd 'Venezuela: ik wil geen slachtoffer van media desinformatie zijn', uit een groep mensen waaronder de Argentijnse Nobelprijs voor de Vrede winnaar Adolfo Perez Esquivel, de Spaanse schrijver en journalist Ignacio Ramonet, de Colombiaanse advocaat en ex-senator Piedad Cordoba, de Landloze Arbeiders Beweging-coördinator Joao Pedro Stedile, en economen Mark Weisbrot en Jacques Sapir, zijn bezorgdheid over de verkeerde informatie over de Venezolaanse verkiezingen in de media, en eisen 'evenwichtige informatie die ons in staat stelt de complexiteit van de situatie in Venezuela te begrijpen.'

'In deze gespannen politieke context, eisen wij - burgers van de wereld, belaagd door de grote internationale mediabedrijven - ons recht om te worden geïnformeerd op een algemene, evenwichtige en eerlijke manier over de aankomende gebeurtenissen in Venezuela', luidt de petitie.


Venezolanen nemen deel aan het verkiezingsproces van 20 mei om een ​​nieuwe president te kiezen uit drie kandidaten, waarvan er twee de zittende Nicolas Maduro uitdagen, naast de lokale wetgevende raden.

De petitie legt uit, dat de verkiezing zal worden gecontroleerd door meer dan 2.000 internationale waarnemers, waaronder organisaties zoals de Afrikaanse Unie, de Caribische Gemeenschap en de verkiezingsdeskundigenraad van Latijns-Amerika, en de media beweren nog steeds dat het proces een fraude is.

'Deze democratische verkiezing wordt echter al geboycot door de politieke- en media-takken van machtige groepen die nationaal en internationaal de resultaten veroordelen voordat ze zelfs zijn aangekondigd', stelt de petitie.

Ondanks het feit dat oppositiekandidaten hebben gezegd, dat ze het Venezolaanse kiesstelsel vertrouwen, denken andere delen van de oppositie dat het proces fraude is en hebben opgeroepen om zich te onthouden van stemming, terwijl anderen zelfs hebben opgeroepen tot een militaire interventie in plaats van deel te nemen aan de verkiezingen.

(Suriname Mirror/Venezuelanalysis/Twitter)

Amerikaanse multinational Kellogg trekt zich terug uit Venezuela

'Economische en sociale achteruitgang in het land heeft bedrijf aangezet om activiteiten stop te zetten'


Kellogg uit de VS is de laatste multinational die zich terugtrekt uit Venezuela vanwege de economische crisis van het olierijke land, het laatste bedrijf dat haar operaties beëindigt in de olierijke natie, onderhevig aan hyperinflatie en strikte prijscontroles.

'In december 2016 heeft Kellogg zijn activiteiten in Venezuela van de resultaten van het bedrijf gedeconsolideerd, De huidige economische en sociale achteruitgang in het land heeft het bedrijf nu ertoe aangezet om de activiteiten stop te zetten', aldus Kellogg dinsdag 15 mei 2018 in een verklaring.

Venezuela's lokale Kellogg Co-eenheid zal worden overgedragen aan werknemers nadat de Amerikaanse multinational zich uit het land heeft teruggetrokken, zei president Nicolas Maduro dinsdag tijdens een campagnebijeenkomst.

Kellogg heeft niet aangegeven met welke moeilijkheden het in Venezuela te kampen had, maar bedrijven worstelen meestal met het vinden van grondstoffen als gevolg van producttekorten en valutacontroles die de invoer beperken.


De regering van president Maduro stopt ook met het verhogen van de prijzen om de hyperinflatie bij te houden, de winsten te ondermijnen. Het ministerie van Informatie van Venezuela heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

De sluiting zal naar verwachting het voedseltekort in Venezuela niet aanzienlijk verslechteren, maar het is een verdere slag voor het moreel voor veel Venezolanen, aangezien Kellogg's het meest populaire en beschikbare graan in het land is.

Verbijsterde arbeiders werden uitgesloten van het betreden van de fabriek van Kellogg in de centrale stad Maracay en trokken massaal naar buiten op zoek naar informatie, zeiden lokale bedrijfsbronnen. Het besluit van de multinational is een typisch voorbeeld in Venezuela na jaren van economische crisis.


Anderen, waaronder Clorox, Kimberly-Clark, General Mills, General Motors en Harvest Natural Resources, hebben het OPEC-land opgegeven, hun bezit achtergelaten of hebben ze goedkoop verkocht.

Venezuela ondergaat een vijfvoudige jaarlijkse inflatie en miljoenen lijden aan tekorten aan voedsel en geneesmiddelen. Ondanks de problemen wordt Maduro naar verwachting zondag herverkozen in een verkiezing waarvan de belangrijkste oppositiecoalitie zegt, dat het een schijnvertoning is.

Maduro geeft Venezuela de schuld van een 'economische oorlog', zegt hij, gevoerd door Washington, hebzuchtige zakenmensen en staatsgreep- managers .

(Suriname Mirror/CBNC/Reuters/Twitter)