vrijdag 30 maart 2018

Deel dodelijke slachtoffers brand politiecellen in Venezuela wordt begraven in massagraf

(Bron foto: EFE)
Nog onduidelijk wat precies gebeurd is en wie verantwoordelijk zijn


Een deel van de dodelijke slachtoffers van de brand in cellen Carabobo Politie in Valencia, zo'n 160 kilometer ten westen van hoofdstad Caracas, Venezuela, wordt begraven in een massagraf. Op een begraafplaats in de stad Valencia is een graf in gereedheid gebracht voor 32 mensen, die steeds drie boven elkaar begraven worden, gescheiden door een steenlaag. 

Een dag na de brand is het nog altijd onduidelijk wat er precies gebeurd is en wie daarvoor verantwoordelijk zijn. Onder de nabestaanden doen allerlei scenario's de ronde. Een daarvan is dat gevangenen zelf brand hebben gesticht, om te kunnen ontsnappen. Anderen zeggen dat bewakers de brand hebben aangestoken.


Het Openbaar Ministerie heeft vier aanklagers op de zaak gezet. Duidelijk is nu wel dat de cellen op 35 gevangenen waren berekend. Aangenomen wordt dat er gisteren zo'n 200 gevangenen in het complex waren.

Volgens een onafhankelijke mensenrechtengroep worden zo'n 35.000 gevangenen onder gelijke omstandigheden vastgehouden.

De brand in Valencia kostte het leven van 68 gevangenen. Het is de op een na grootste gevangenisbrand in de geschiedenis van het land. In 1994 kwamen bij een brand elders honderd gevangenen om.

(Suriname Mirror/NOS/The Washington  Post/El Nacional/Twitter)

Minister Blok reist naar Caribisch gebied en Colombia

Op de agenda met minister-presidenten Sint Maarten, Aruba en Curaçao staan de zorgelijke ontwikkelingen in Venezuela


Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) vertrekt maandag 2 april naar de Caribische delen van het Koninkrijk. Daar bezoekt hij de landen Sint Maarten, Aruba en Curaçao. Tijdens zijn eerste bezoek aan de Caribische Koninkrijksdelen maakt hij kennis met de minister-presidenten van Sint Maarten, Aruba en Curaçao, aldus Rijksoverheid.nl vandaag, vrijdag 30 maart 2018.

Minister Blok is als Koninkrijksminister verantwoordelijk voor de buitenlandse betrekkingen van alle vier de landen van het Koninkrijk der Nederlanden.

Tijdens het jaarlijkse Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen zal minister Blok met de minister-presidenten van Sint Maarten, Aruba en Curaçao, spreken over de buitenlandse belangen en prioriteiten van de Caribische delen van het Koninkrijk.

Op de agenda staan in ieder geval de zorgelijke ontwikkelingen in buurland Venezuela. In Venezuela is er sprake van een instabiele situatie waarvan als gevolg veel mensen naar buurlanden vertrekken waaronder de Caribische delen van het Koninkrijk en Colombia. Daarnaast zal er ook gesproken worden over de gevolgen van orkaan Irma op Sint Maarten en de wederopbouw.

Op 5 april reist minister Blok door naar Colombia. Hij zal daar onder andere een ontmoeting hebben met zijn Colombiaanse collega Maria Angela Holguin (minister van Buitenlandse Zaken). Met haar zal hij spreken over de bilaterale relatie met Colombia, het vredesproces en de Nederlandse bijdrage daaraan.

Tevens zal worden gesproken over de situatie in Venezuela en de vluchtelingenstroom in Colombia. Vervolgens reist de minister naar een van de re-integratie zones van de FARC in het noorden van het land om met eigen ogen te zien hoe de afspraken van het vredesakkoord worden uitgevoerd.

Nederlandse arts De Waard in Caracas, Venezuela, slaat alarm: 'Mensen sterven door tekorten'

(Bron foto: De Waard/RTL Nieuws)
'Het lijkt wel alsof we honderd jaar terug zijn gegaan in de tijd'
 
Arts hoopt dat de Nederlandse regering zich hard gaat maken voor de Venezolanen


In Venezuela, waar de bevolking amper te eten heeft, grijpt tuberculose weer genadeloos om zich heen. 'In mijn lab is het iets van dag', zegt de Nederlandse arts Jacobus de Waard vandaag, vrijdag 30 maart 2018, tegenover RTL Nieuws. De Waard woont al 25 jaar in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Als hij 's morgens bij zijn kliniek aankomt, staan er al tientallen patiënten op hem te wachten. 

'Tuberculose is een goede indicator voor armoede', vertelt hij via een Skype-verbinding. 'Als mensen het zwaar hebben, zie je de ziekte vaker opduiken. En hier begint het uit de hand te lopen. Het lijkt wel alsof we honderd jaar terug zijn gegaan in de tijd. Zoveel komt tuberculose weer voor.' 

Patiënten hoesten bloed op, zijn verzwakt en hebben pijn op hun borst. Hij stelt vast of ze daadwerkelijk tuberculose hebben: 'Vijf jaar geleden diagnosticeerde je de ziekte in een vroeg stadium. Maar, nu zie ik patiënten met vergevorderde vormen van tuberculose, waarbij een long al helemaal is weggevreten door de ziekte. Kindertjes ook. Mensen hebben geen geld om te reizen, dus ze komen vaak pas als ze al erg ziek zijn.'

Het is lastig voor te stellen dat Venezuela ooit welvarend was: door het falende economische beleid van dictator Maduro is de bevolking in armoede gestort. Enorme voedseltekorten, hoge prijzen en hyperinflatie zorgen ervoor dat de gewone Venezolaan bijna geen eten meer kan kopen.

Mensen verhongeren. 'Ik denk dat de meeste mensen in Caracas nu misschien één keer per dag een maaltijd naar binnen krijgen. En in de sloppenwijken nog minder: misschien eens in de twee dagen een maaltijd. Je ziet de honger op hun gezichten. En dan worden mensen vatbaar voor ziektes als tuberculose. Dat gebeurde in de Tweede Wereldoorlog in Nederland ook, tijdens de hongerwinter.'

Voor Jacobus de Waard wordt het steeds lastiger z'n werk te kunnen doen: 'In mijn kleine labje in Caracas met gebrekkige apparaten zie ik twee keer zoveel patiënten als Nederlandse ziekenhuizen in een heel jaar zien. Het ontbreekt aan van alles. We hebben bijvoorbeeld bijna geen microscoop-glaasjes meer. Soms sturen collega's uit het buitenland gelukkig wat op.'

Daarenboven verlaten steeds meer goed opgeleide collega'sVenezuela. Zelf overweegt hij dat inmiddels ook: 'Ik hou van dit land, van de mensen... Maar, ik maak me zorgen over m'n veiligheid, over de toekomst.'

De arts hoopt dat de Nederlandse regering zich hard gaat maken voor de Venezolanen. Hij wil dat Nederland en de Europese Unie de politieke druk opvoeren op Venezuela. 'Dit is namelijk ook een Nederlands probleem: Mensen vluchten naar Curaçao, bootvluchtelingen sterven er voor de kust. We hebben politieke druk nodig, want het kan zo niet verder.'

Marineschip Zr.Ms. Holland vertrekt Paasmaandag van Den Helder naar Caribisch gebied

(Bron foto: ministerie van Defensie)
Het schip lost Zr.Ms. Van Speijk af als stationsschip


Marineschip Zr.Ms. Holland vertrekt Paasmaandag vanaf Den Helder naar het Caribisch gebied. Het schip lost Zr.Ms. Van Speijk af als stationsschip en zet zich de komende maanden in voor counterdrugsoperaties, Kustwachttaken en eventuele humanitaire hulpverlening, zo bericht Den Helder Actueel vandaag, vrijdag 30 maart 2018.

Het patrouilleschip kampte recentelijk nog met een defecte watermistinstallatie. De onvolkomenheden kwamen in oktober 2017 aan het licht tijdens live-tests. Scheepsbouwer Damen, de Directie Maritieme Instandhouding en de eigen bemanning werkten de afgelopen maanden met man en macht aan het herstel. Op 15 maart, sneller dan verwacht, werd Zr.Ms. Holland officieel weer zeewaardig bevonden.

Zr.Ms. Holland is tijdens haar rol als stationsschip in de het Caribisch gebied uitgerust met 2 snelle FRISC-rubberboten, een maritieme NH-90 gevechtshelikopter en een scheepsboardingteam. In het Caribisch gebied ondersteunt het boardingteam van de Kustwacht het schip tijdens kustwachtoperaties en bij drugsbestrijdingsoperaties krijgt het patrouilleschip ondersteuning van een boardingteam van de Amerikaanse kustwacht.

Het schip lost het M-fregat Zr.Ms. van Speijk af. Dat marineschip keerde halverwege maart terug in de thuishaven van Den Helder, nadat de bemanning in het Caribisch gebied twee keer een grote lading cocaïne wist te onderscheppen. De eerste buit betrof 550 kilo cocaïne op een go-fast. De tweede buit van 1.600 kilo cocaïne vond plaats op oudejaarsdag en was verstopt op een Tanzaniaans gevlagd koopvaardijschip. De bemanning redde ook 9 opvarenden van een Panamees schip uit de Caribische Zee.

270.5 Kilo cocaïne uit Suriname onderschept in haven Antwerpen

Cocaïne verstopt achter de dubbele wand van een vriescontainer met bananen

(Bron foto: cma-cgm.com)
  
De douane heeft midden maart 270.5 kilogram cocaïne in beslag genomen in de Antwerpse haven. Dat laat het Antwerpse parket vandaag, vrijdag 30 maart 2018, weten. De douanediensten konden de drugs op 14 maart al in beslag nemen. 

'De drugs werden na controle verstopt aangetroffen achter de dubbele wand van een vriescontainer met bananen', zegt woordvoerder Ken Witpas van de Antwerpse afdeling van het parket.

'De container werd vervoerd met het zeeschip Fort Saint Marie en kwam van het Surinaamse Paramaribo.'

Er werden voorlopig geen arrestaties verricht.

'Ik merk de toename van jaguarjacht aan het aantal klachten en meldingen'

(Bron foto: jaguar-in-suriname.blogspot.com/)
Starnieuws: Jaguar op het Menu (deel 5)

- 'Personen hebben de jaguarjacht geïntensiveerd omdat de lichaamsdelen worden verhandelend onder een bepaalde bevolkingsgroep'
- Heeft president Desi Bouterse een halsketting met daaraan een jaguartand?


De criminaliteit in bedreigde in het wild levende diersoorten, wordt als de vierde meest lucratieve illegale business in de wereld gezien. De illegale stroperij en handel in de jaguar neemt toe. Starnieuws laat in een serie van negen artikelen ‘Jaguar op het Menu‘ verschillende instanties aan het woord die vertellen over de huidige gang van zaken in Suriname en de toekomst. 

Vandaag, vrijdag 30 maart 2018, minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer: 'Ik merk de toename van jaguarjacht aan het aantal klachten en meldingen'


De toenemende illegale jaguarjacht is ook bekend bij minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer. Zij heeft geen cijfers, maar merkt de toename aan het aantal klachten en meldingen die zij krijgt, zegt zij op Starnieuws. Personen hebben de jaguarjacht 'geïntensiveerd, omdat de lichaamsdelen worden verhandelend onder een bepaalde bevolkingsgroep (Chinezen). Het is zorgwekkend en wij zullen verhoogde controle en alertheid op de jaguar hebben.'

Samsoedien vertelt, dat zij vorig jaar - voor haar ministerschap - onderweg naar Apoera een groep jagers tegenkwam. 'Ze hadden een jaguarkop bij zich en voelden zich geweldig stoer, want ze hadden een jaguar geschoten.' Onlangs kreeg zij een video van binnenlandbewoners toegestuurd. In het filmpje is te zien hoe een jaguar is neergeschoten en op een ATV is gebonden. 'Heel demonstratief staat de man ernaast, alsof hij een heldendaad heeft verricht. Dat is heel storend voor de natuur en opvoeding van kinderen.'

Op 3 maart tijdens World Wildlife Day kwam Samsoedien met een verklaring waarin zij een beroep deed op de samenleving om met de handen af te blijven van de jaguar. De minister wil gericht beleid ontwikkelen om deze beschermde diersoort ook echt te beschermen. Hoewel zij zelf niet over concrete informatie beschikt over wie de stropers en illegale dierenhandelaren zijn, hebben de jachtopzieners wel een indicatie. 'Het zijn meestal de sportjagers en jachtliefhebbers, maar er zijn genoeg andere dieren die zij mogen bejagen. Zij moeten de jaguar met rust laten.'

Over de smokkel in (verwerkte) jaguarlichaamsdelen weet zij weinig. 'Ik heb het van horen zeggen. Een bepaalde bevolkingsgroep gebruikt die om cultuur-historische redenen.' Ze noemt de groep liever niet bij naam, 'omdat het niet bewezen en hard is. Ik ben globaal in mijn benadering.'

De controle en toezicht houden op de naleving van de natuurwetten in de Surinaamse bossen, is niet makkelijk. Het natrekken van de meldingen is een groot probleem. 'Het gebied is uitgestrekt en we zijn niet equipped om met portofoons de melding gelijk door te geven aan de politie.' Een ander probleem is goede landelijke telecommunicatie, bijvoorbeeld tussen Witagron en Apoera is geen bereik. 'Als men eenmaal op Witagron is gaat men alle kanten uit en je kunt de stroper niet meer achterhalen.'


Om de controle op te voeren is er meer mankracht op het veld nodig. De meeste van de huidige boswachters zijn 50-plussers en ouder en goed opgeleide boswachters zijn schaars. Op haar agenda staat: een nieuwe lichting aantrekken, opleiden en voorzien van alle middelen. 'Maar, we hebben de financiële middelen niet', zegt Samsoedien. 'Het ministerie staat in contact met lokale en buitenlandse organisaties die donoren kennen. Zij hebben echt hart voor de natuur en willen meehelpen om deze controle te helpen opvoeren.'

Een andere beleidsmaatregel is hogere boetes koppelen aan de overtredingen. 'Ik praat over fikse boetes.' Een overtreding buiten proces afhandelen met een boete, vindt Samsoedien onvoldoende voor wildlife crime. De mensen betalen en lopen hierna vrij rond. 'Ik wil er zelf een gevangenisstraf aan verbinden. Dan ga je een paar dagen in de cel zitten. De straffen moeten echt aangepast worden.'
Komen de maatregelen niet te laat? De minister schudt ‘nee’ met het hoofd. 'Het is nooit te laat, maar wanneer je dit soort zaken wilt aanpakken heb je financiën en juiste regelgeving nodig.' De Natuurbeschermingswet en Jachtwet dateren uit 1954. 'We bereiden de wetsaanpassing nu goed voor en hopen die in april rond te hebben voor de Nationale Assemblee – al is het nog een concept.' De herziene wetgeving is hard nodig voor rechtmatig optreden in het veld.

Andere beleidsacties zijn meertalige voorlichtingscampagnes gericht op verschillende doelgroepen. De minister benadrukt dat natuurbescherming en de strijd tegen de illegale dierenhandel een aangelegenheid is van iedereen. De nadruk wordt nu zwaar gelegd op het ministerie en ’s Lands Bosbeheer. Maar, ook de politie en douane hebben een rol te vervullen. Meer bewustzijn geldt ook voor die groep functionarissen; het gaat tenslotte om een keten-aanpak. 'Het ministerie heeft zijn deel te doen, maar ook andere instanties hebben een rol te vervullen.'

In de ketenbenadering spelen lokale gemeenschappen een cruciale rol. Het is bewezen in andere landen dat er meer valt te verdienen wanneer de jaguar en andere beschermde diersoorten worden aangewend voor natuurtoerisme in plaats van ze te bejagen. 'Als je gemeenschappen betrekt in dat proces zit je deels al veilig.'

De jaguar wordt niet alleen bedreigd door stropers en jagers. Ook veehouders wiens vee geroofd is en landbouwers die zich bedreigd voelen openen vergeldingsjachten op de jaguar. Volgens de minister valt het dier niet zomaar aan. 'Wanneer een jaguar voorkomt in een bepaald gebied geeft dat aan dat er een leefgemeenschap is. Hij voedt zich met de levende dieren in die buurt. Ik denk dat als hij genoeg voedsel vindt, hij niet in een woongebied komt. Het is een soort ecologisch evenwicht en zodra dit verstoord is krijg je die escalatie.' 

Om de burgers ook te beschermen en met zijn allen de jaguar, is de hulp van Panthera ingeroepen, een internationale organisatie gespecialiseerd in de bescherming van de veertig katachtigen in de wereld. Ze hebben ervaring in actieplannen opstellen en hoe de landbouw, veeteelt en jaguarpopulatie met elkaar kunnen blijven bestaan. 'Wij gaan het wiel niet opnieuw uitvinden. Zij zijn ervaren en opereren al in Guyana.' Het is een samenwerkingsproject met het WWF. Een delegatie komt in april om te praten over een concrete samenwerking. Er is ook een workshop gepland met stakeholders.

Volgens de Jachtwet is het verboden om lichaamsdelen, zoals huiden en veren van beschermde dieren bij je te hebben. Jachtopzieners zouden deze gelijk in beslag moeten nemen. Op social media wordt flink gediscussieerd over een halsketting van president Desi Bouterse met daaraan een (jaguar)tand. Samsoedien zegt niet te weten of de president daadwerkelijk een jaguartand draagt in zijn halsketting. 'Als dat het geval mocht zijn, ben ik ervan overtuigd dat als ik een beroep op hem zou doen om de jaguartand te verwijderen, het niet aan dovemansoren gezegd zal zijn.'

Ter informatie:
Sinds 2011 al vraagt de website https://jaguar-in-suriname.blogspot.com/ aandacht voor de jaguar in Suriname - en elders op het continent -, maar pas sedert 2018 krijgt de jaguar aandacht bij instanties en media in Suriname....


Man (42) aangehouden door politie van Santo Boma voor mishandeling ex-vrouw

Verdachte zou ook zijn 17-jarige dochter seksueel hebben misbruikt

 
Het Korps Politie Suriname bericht donderdag 29 maart 2018, dat de politie van Santo Boma de 42-jarige R.M. in verzekering heeeft gesteld voor mishandeling van zijn ex-vrouw. De politie kreeg melding van een mishandeling op een adres in het ressort. Daar aangekomen werd het slachtoffer aangetroffen. Zij verklaarde al zeven maanden geleden de relatie met haar man te hebben verbroken, vanwege het feit dat hij zijn 17-jarige dochter seksueel zou hebben misbruikt. Het onderzoek in deze zaak is bij de politie van de afdeling Jeugdzaken. 

De man, die in dezelfde buurt woonachtig is, scheldt haar vaak uit. Op de avond van 25 maart ging de ex-partner met haar twee dochters naar de winkel en liepen voorbij de woning van de man. Bij die gelegenheid schold en bedreigde de man de vrouw en haar kinderen. Zij negeerden hem en vervolgden hun weg.

Op de terugweg kwam haar ex-partner plotseling vanuit een bosschage, gewapend met een stuk hout, tevoorschijn. Hiermee bracht hij de vrouw slagen toe op haar benen. De oudste dochter schoot haar moeder te hulp, terwijl de jongste dochter hulp zocht bij de buren.
De man, die dit doorhad, rende op een bepaald moment zijn woning binnen. De ingeschakelde agenten hielden hem dezelfde dag aan. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is hij in verzekering gesteld.

Overheid wijst erop dat bij de vondst van skelet juiste procedure moet worden gevolgd

Werknemers bouwbedrijf stuiten in Lim A Po Straat op menselijke resten onder trottoir

(Bron foto's: Stephen Fokké)
 
Door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur wordt erop gewezen dat bij de vondst van skeletten de juiste procedure moet worden gevolgd. Werknemers van een bouwbedrijf zijn tijdens werkzaamheden vorige week in de Lim A Po Straat gestuit op menselijke resten die onder het trottoir lagen, op een diepte van ongeveer 20 centimeter. 

Via de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname werd de Archeologische Dienst van het directoraat Cultuur in kennis gesteld.

In het verleden zijn vaker skeletten in de oude binnenstad gevonden, met name in de schelprits aan de Heerenstraat. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur benadrukt het belang van de te volgen procedure, zodat er geen informatie verloren gaat. Op de samenleving wordt daarom een beroep gedaan om in soortgelijke gevallen de politie te informeren alsook de Archeologische Dienst van het Directoraat Cultuur, zodat het onderzoek op de juiste wijze kan plaatsvinden, aldus het Nationaal Informatie Instituut vandaag, vrijdag 30 maart 2018.

Irene Meulenberg, archeologe van het directoraat Cultuur, heeft het skelet zorgvuldig blootgelegd, met behulp van Jõvan Samson, student Geschiedenis met een minor Archeologie van de Faculteit Humaniora van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

De politie werd ook ingeschakeld die vervolgens de nodige medewerking verleende. Het skelet is voor verder onderzoek overgedragen aan Rakieb Khudabux, verbonden aan de Medische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Hij is arts en deskundige in de anatomie en heeft zich verdiept in fysische antropologie.

Het onderzoek zal uitsluitsel moeten geven over onder meer het geslacht, leeftijd en datering van het skelet. Na het verwijderen van het skelet konden de bouwwerkzaamheden worden vervolgd.

Nederlander (50) in Costa Rica opgepakt met kilo’s harddrugs in zijn koffer

(Bron foto's: Ministerio de Seguridad Pública, MSP)
Zo'n 42.000 doses xtc aangetroffen en twee zakken met ruim drie kilo methamfetamine


Een Nederlandse man (50) is in Costa Rica opgepakt met kilo’s harddrugs in zijn koffer. Dat melden media woensdag 28 maart 2018 in dat land. De autoriteiten in het land arresteerden de man, C.H.P., - geboren op de Dominicaanse Republiek, maar heeft de Nederlandse nationaliteit - toen hij op het vliegveld Juan Santamaría landde bij de hoofdstad San José.

Hij had de drugs verstopt in een dubbele bodem van zijn koffer.

Volgens de website CR Hoy zouden ongeveer 42.000 doses xtc aangetroffen zijn en twee zakken met meer dan drie kilo methamfetamine, een drug die in Nederland niet heel veel gebruikt wordt, maar in de VS bijvoorbeeld wel populair is. De werking is vergelijkbaar met die van speed, alleen is het effect wat heviger.

Het zou de grootste drugsvangst op één persoon ooit op Costa Ricaanse bodem zijn.

De Nederlander kwam het land in vanuit Zurich, in Zwitserland. Op 10 april zou hij weer terugvliegen, meldde de autoriteiten. De man had geen strafblad. Hij is geboren op de Dominicaanse Republiek, maar heeft de Nederlandse nationaliteit.

(Suriname Mirror/CR Hoy/De Telegraaf)

Live Entertainment Center gaat zelf evenementen organiseren in voormalig Flamboyant Park

'Eigen activiteiten vooral vakbeurzen met een hoog informatief gehalte en sportevenementen'


Live Entertainment Center gaat zelf evenementen organiseren, aldus Maureen Maynard van het managementteam, dat het voormalige Flamboyant Park heeft overgenomen, vandaag, vrijdag 30 maart 2018, in de Ware Tijd. 

Het concept is anders dan hoe de plek voorheen werd gerund. Maynard doet uit de doeken dat de eigen activiteiten grotendeels zullen bestaan uit vakbeurzen met een hoog informatief gehalte. In november heeft At Live met een autobeurs een voorzichtige aanvang gemaakt. Die beurs was volgens haar ontzettend succesvol en een vervolg staat gepland voor juli. Aan de tweede editie doen alleen officiële dealers van automerken mee.


Naast de beurzen, die elk kwartaal gehouden zullen worden, ligt de focus op sportevenementen. 'We hebben vorig jaar al een goed Champions League-event gedraaid. Dat gaan we dit jaar ook weer groots aanpakken met de STVS. Daarnaast staat het WK voor de deur en daarvan zullen we ook de halve finale en finale op groot scherm laten zien.'

Sinds de overname van de locatie vorig jaar zijn er wat activiteiten ontplooid. Op 13, 14 en 15 april wordt alweer de volgende beurs gehouden in Live Entertainment Center. De organisatie richt zich daarbij op veiligheid.

In opspraak geraakt beladings- en afhandelingsbedrijf Procons 'beloond' met 70.000 Amerikaanse dollar

Beladers Procons dreigen nu boekje open te doen over handelen Raghoe als werkgever

'Wij vragen ons af waarom aan Procons zeventigduizend dollar wordt gegeven, terwijl ze wanprestatie heeft geleverd'


Het beladings- en afhandelingsbedrijf Procons, dat volgens president Desi Bouterse ondermaats heeft gepresteerd met zijn dienstverlening aan de SLM, wordt hiervoor alsnog beloond. Directeur Santuscha Raghoe zou op voorspraak van SLM-directeur Robbi Lachmising, haar vroegere levenspartner, zeventigduizend Amerikaanse dollar hebben ontvangen, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 30 maart 2018. 

Hij ziet dit als vergoeding voor het niet in acht nemen van de contractuele opzegtermijn van twee maanden.

Dit besluit van Lachmising heeft opnieuw voor opschudding gezorgd. De beladers van Procons dreigen om, wanneer hun salaris niet wordt uitbetaald en ook over hun rechtspositie geen zekerheid is gegeven, in de media een boekje open te doen over het handelen van Raghoe als werkgever. Ze voelen zich misbruikt.

'Als wij deze week ons loon niet krijgen en onze rechtspositie niet in orde wordt gemaakt, weten wij wel de weg te vinden naar de media.' De werknemers kiezen hiervoor en niet voor de rechter, 'omdat wij met een rechtszaak meer verliezen dan waar wij om vragen'.

Een ander probleem waarvoor allang aandacht wordt gevraagd is, dat Procons vermoedelijk jarenlang geen ingehouden geld van de werknemers aan de overheid heeft afgedragen. Het gaat onder meer om premies voor oudedagsvoorziening (aov), pensioen en loonbelasting. De beladers zeggen dit te hebben nagetrokken bij de Belastingdienst.

Dat Procons is uitbetaald, maar de werknemers over deze maand nog geen salaris hebben ontvangen, heeft kwaad bloed gezet bij de beladers. 'Wij vragen ons af waarom aan Procons zeventigduizend  dollar wordt gegeven, terwijl ze wanprestatie heeft geleverd, en dat wij die het werk doen geen cent krijgen', zegt een belader.

Vorige week zou volgens een andere bron bij de SLM, de uitbetaling wel plaatsvinden, maar de beladers hebben geweigerd het geld te ontvangen. Die uitbetaling zou plaatsvinden op basis van de door Procons gehanteerde salarisstructuur. De lonen waren erg laag en de salarisverhoging waarom al maanden werd gevraagd, is uitgebleven.

De SLM zou er alles aan doet om te voorkomen, dat de beladers naar de media stappen. Het bedrijf wil nog deze week het loon betalen. 'Wij willen dat eerst zien gebeuren', stellen de beladers.

Ministers die vervangen worden blijven tot 3 april in functie

'Verwijderde' ministers krijgen een half jaar hun salaris, bruto Srd 18.088 per maand, uitbetaald


Ministers die vervangen worden blijven tot 3 april in functie. Starnieuws bericht vandaag, vrijdag 30 maart 2018, te hebben vernomen, dat president Desi Bouterse de resoluties gisteren heeft getekend. 

De vijf ministers die het veld ruimen, krijgen eervol ontslag. Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur had zijn ontslag op 13 december aangeboden aan president Desi Bouterse. Vernomen wordt dat ook hij tot 3 april in functie blijft. Op 4 april zullen de nieuwe ministers worden beëdigd.

Zoals de wettelijke regelingen voorschrijven, gaan de bewindslieden die vervangen worden, niet met lege handen naar huis. De ministers krijgen een half jaar hun salaris (bruto Srd 18.088 per maand) uitbetaald. Ook hebben zij recht op alle voorzieningen gedurende deze periode. Daarna mogen zij opteren voor de functie van departementsdirecteur (Srd 9.044). De vrije geneeskundige behandeling is voor het leven.

Reshuffeling van ministers is, op LVV na, rond

Geen Priya Sital op Sport- en Jeugdzaken, maar ene Lalini Gopal....

Patrick Pengel van Volksgezondheid verhuist naar Openbare Werken, Transport en Communicatie

 
President Desi Bouterse is op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) na, klaar met de reshuffeling van ministers. Hoewel minister Soeresh Algoe wordt vervangen, is het nog niet duidelijk wie in zijn plaats komt. Voor Sport- en Jeugdzaken werden diverse namen genoemd, waaronder die van Priya Sital, oud-voorzitster van het Jeugdparlement, maar het is S.J. (Lalini) Gopal geworden, aldus Starnieuws donderdag 29 maart 2018. 

De beëdiging van de ministers vindt op 4 april plaats.

De ministers Jerry Miranda (Openbare Werken), Ferdinand Welzijn (Handel, Industrie en Toerisme/Justitie en Politie, Robert Peneux (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur), Joan Dogojo (Sport en Jeugdzaken) en Soeresh Algoe worden vervangen.

Patrick Pengel van Volksgezondheid gaat naar Openbare Werken, Transport en Communicatie.

De nieuwe ministers zijn
Stuart Getrouw (Justitie en Politie),
Lalini Gopal (Sport en Jeugdzaken),
Lilian Ferrier (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur),
Antoine Elias (Volksgezondheid),
Stephen Tsang (Handel, Industrie en Toerisme).
Alle andere ministers blijven.

Bouterse heeft donderdag een evaluatievergadering gehad over het functioneren van de regering.

Verhoogde niveaus zware metalen in wateren bij aluminiumoxide-raffinaderij Alunorte, Brazilië

Door Evandro Chagas Instituut verricht onderzoek door Norsk Hydro ASA van tafel geveegd

Lekkage in februari verontreinigt wateren omgeving Alunorte raffinaderij


Een door de Braziliaanse overheid gesteund instituut zei woensdag 28 maart 2018, dat nieuwe testen verhoogde niveaus van zware metalen aantonen in wateren nabij 's werelds grootste aluminiumoxide-raffinaderij, gerund door Norsk Hydro ASA, maar het bedrijf trekt de validiteit van het wetenschappelijk werk in twijfel.

Marcelo Lima, een onderzoeker op het gebied van de volksgezondheid aan het Evandro Chagas Instituut, een onderzoeksfaciliteit verbonden aan het Braziliaanse ministerie van Gezondheid, vertelde verslaggevers, dat de testen eerdere bevindingen bevestigen van verhoogde niveaus van aluminium, lood en andere verontreinigingen in het oppervlaktewater in de buurt van bevolkte gebieden rondom de Alunorte-fabriek.

Hydro wees, in een per e-mail geschreven verklaring, op 'ernstige technische en methodologische tekortkomingen' van het instituut en merkte inconsistenties op in de gegevens over chemische niveaus die in oppervlaktewater worden aangetroffen in een studie in februari van Lima.

Het bedrijf, dat werd gedwongen om de productie te verminderen na beschuldigingen van een giftig lek en al snel drie van de zeven aluminiumoxidelijnen kon sluiten, betwijfelde ook de bereidheid van het Chagas Instituut om dergelijke testen uit te voeren. Hydro zei, dat zijn eigen evaluaties geen bewijs van vervuiling hadden gevonden.



Het Evandro Chagas Iinstituut erkende in een verklaring per e-mail fouten in het rapport van februari, dat een sleutelrol speelde in een uitspraak van een Staatshof, dat Alunorte ertoe had gedwongen om 50 procent van zijn capaciteit uit te oefenen. Maar, het instituut zei dat de fouten typografisch waren, dat de tests zelf correct waren en dat de conclusies uit hun werk nog steeds geldig zijn.

Een onweersbui in februari liet 200 millimeter regen vallen in 12 uur op de Alunorte-fabriek, waardoor rood water straten, huizen en gebieden van het Amazone-regenwoud in de buurt van de plant deed overstromen, waardoor het de aandacht van de autoriteiten trok.

Hydro zei, dat het 'een gedetailleerd onderzoek aan het uitvoeren was naar wat er gebeurde in Alunorte tijdens de extreme regenval in februari' en op 9 april zijn eigen evaluatie uitbrengt, gebaseerd op het werk van interne en externe deskundigengroepen.


Alunorte transformeert bauxiet in alumina, dat bij enorme smelterijen in aluminium wordt omgezet. Hydro verklaarde begin maart overmacht bij de Alunorte-eenheid.


Colombiaanse zanger vermoordt zijn manager met een kruis

(Bron foto: Facebook)
Zanger zwaait met een gebroken kruis en schreeuwt: 'Ik heb de duivel uit hem verwijderd'

Pablo Gutierrez is populair met romantische songs in de provincie Antioquia

 
Een zanger uit het noordwesten van Colombia is woensdag 28 maart 2018 opgenomen in een ziekenhuis nadat hij naar verluidt zijn manager had afgeslacht in een door drugs geïnduceerde religieuze waanzin.

Pablo Gutierrez, die populair is met zijn romantische liederen in de provincie Antioquia, vermoordde zijn 78-jarige manager in het huis waar beiden woonden in de stad La Ceja.

Buren vertelden lokale media, dat de zanger het huis met bloed bedekt had, terwijl hij met een gebroken kruis zwaaide en schreeuwde: 'Ik heb de duivel uit hem verwijderd.'

Vlak daarvoor hoorden de buren geschreeuw en luide muziek uit het appartement.

De politie vond het slachtoffer doodgeslagen in het huis en arresteerde de zanger.

Een rechter beval dat Gutierrez opgesloten moet worden onder psychiatrische supervisie terwijl Officieren van Justitie de moord onderzoeken.





(Suriname Mirror/El Universal/Colombia.com/YouTube/Facebook)