zaterdag 13 januari 2018

Particuliere buschauffeurs verrast door bezoek controleurs en politie

Ondanks controles is het nog steeds onduidelijk hoeveel illegale bussen rondrijden


Tal van particuliere buschauffeurs zijn gisteren weer verrast met bezoek van controleurs van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) en van het Korps Politie Suriname. Dit bezoek creëerde bij velen een stagnatie in hun dagopbrengst, aldus het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 13 januari 2018.

Vlakbij de kruising van de Van ’t Hogerhuysstraat en de Kankantriestraat werden buschauffeurs staande gehouden voor een algehele routinecontrole naar hun bescheiden van onder meer de verzekerings-, keurings-, vergunningsgeldigheid alsook de chauffeurskaarten.

Een onmiddellijk gevolg hiervan in de meeste gevallen was, dat de passagiers zonder dat ze het bustarief voldaan hadden, uitstapten om hun route met een ander vervoermiddel voort te zetten. Hoewel zulks is afgesproken, wordt vooruitbetalen doorgaans niet altijd door de chauffeur opgeëist.

De woordvoerder van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO), Rawien Bajnath, zegt dat indien voornoemde zaken niet in orde zijn de vergunning ingevorderd kan worden. 'Bij elke vergunning zijn voorwaarden opgenomen waaraan de bushouders zich dienen te houden. Bij zulke controles checken de politieagenten meteen ook of de buschauffeurs voorheen verkeersovertredingen hebben begaan.'

Om ongerief te voorkomen drukt Bajnath de bushouders op het hart om de vergunningsvoorwaarden te allen tijde na te leven. 'De controle kan niet op de parkeerplaats uitgevoerd worden, de buschauffeurs rijden constant. Als je papieren in orde zijn, ondervind je nauwelijks stagnatie', aldus Bajnath. Alhoewel er jaarlijks dergelijke controles worden uitgevoerd, is het nog onduidelijk hoeveel illegale bussen in deze sector actief zijn.

Braziliaanse goudzoeker te Grankreek overleeft val in goudput niet

Gilberto Santos (45) daalde met lift aan katrol af toen iets met mechanisme mis ging


De 45-jarige Gilberto Santos heeft woensdag het leven gelaten te Grankreek (Brokopondo). De man was 's avonds bezig met werkzaamheden in een tunnel van zo'n 15 meter diepte, aldus het Dagblad Suriname zaterdag 13 januari 2018.

Hij was bezig middels met een lift, die met een katrol werkte, naar beneden in de tunnel af te zakken om goud te delven. Waarschijnlijk is er iets misgegaan met het mechanisme van het apparaat. Het slachtoffer hing nog aan de machine en op een gegeven moment viel Santos met hoge snelheid naar beneden in de tunnel.

Als gevolg van de val overleed het slachtoffer ter plaatse. Het lichaam werd overgebracht naar Paramaribo en wordt na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie afgestaan aan de nabestaande. De overleden garimpeiro bevond zich legaal in het land.

Zeker twee doden door wateroverlast in Braziliaanse staat Santa Catarina

Meer dan 3.700 mensen zijn getroffen en bijna 1.000 huizen zijn beschadigd

(Bron foto: Twitter)


Autoriteiten in het zuiden van Brazilië zeggen, dat twee mensen zijn omgekomen door zware regenbuien die meer dan 1.700 mensen hebben gedwongen hun huizen te ontvluchten. Het ministerie voor Civiele Bescherming van de staat Santa Catarina zegt ook, dat er nog twee personen worden vermist na twee dagen van stortbuien, ontketende overstromingen en aardverschuivingen. 

Beelden op de lokale tv tonen mensen die tot hun middel door wateren waden in hoofdstad  Florianopolis en andere tonen een drijvende auto in een overstroomde straat.



De zon scheen vrijdag 12 januari 2018 in een groot deel van de staat, maar de autoriteiten waarschuwen dat aardverschuivingen nog steeds mogelijk zijn en de overstromingen tijd nodig hebben om te verdwijnen. In sommige gebieden wordt ook meer regen verwacht.

Het ministerie voor Civiele Bescherming stelt in een verklaring, dat meer dan 3.700 mensen zijn getroffen en bijna 1.000 huizen zijn beschadigd.


(Suriname Mirror/AP/Twitter/YouTube)

Alexandra Montoya zorgt al 20 jaar voor gelach, humor, in Colombiaans radioprogramma La Luciernaga

'We transformeren de realiteit in lachen en grappen'

'Maar, we willen dat het publiek er later over nadenkt en zich afvraagt: Is dit echt echt?'


Nieuws, politiek en humor - het is wat luisteraars krijgen wanneer ze afstemmen op een Colombiaans radioprogramma. Maar, volgens de gastheer van het programma gaat het om meer dan alleen komedie.

De afgelopen 20 jaar heeft Alexandra Montoya's stem de Colombiaanse radiogolven verfraaid. Waar het publiek het meest van houdt zijn haar vocale nabootsingen van beroemde Latijns-Amerikaanse figuren. Het is een talent dat ze in haar jeugd heeft ontwikkeld.

Montoya's komische talenten zijn volledig te horen bij La Luciernaga: Colombia's meest beluisterde radioprogramma. Imitators, komieken en journalisten bekritiseren de actualiteit en parodiëren het laatste nieuws. Kritiek en meningen worden uitgedrukt met sarcasme en ironie. Culturele tegenstellingen en hypocrisie worden gespeeld, zodat het publiek kan reflecteren.

De rol van Alexandra is belangrijk voor de vrouwen in Colombia, vooral in een door mannen gedomineerd veld. 'Ik vind het geweldig dat vrouwen de kans krijgen om meer komedie te doen. Hierdoor kunnen we een soort exorcisme van de machocultuur doen die in Colombia aanwezig was. Vrouwen kunnen erover praten door te lachen, en we kunnen die machismo bij mannen afzwakken.'



Hoewel de cast van deze radioshow zich meer lijkt te vermaken, dan te werken, ziet Montoya haar baan als een belangrijk educatief hulpmiddel voor de samenleving.

'We transformeren de realiteit in lachen en grappen, maar we willen dat het publiek er later over nadenkt en zich afvraagt: 'Is dit echt echt? Is dat echt gebeurd?' Zodat ze het nieuws inschakelen om echt te zien dat wat we zeggen 90 procent realiteit is, met 10 procent humor,' legt ze uit.

Met een achtergrond in de journalistiek en meer recent een diploma in de rechten, kan Montoya belangrijke kwesties aanpakken door middel van het krachtige instrument van de lach.



(Suriname Mirror/CGTN America/YouTube)

Elke maand worden duizenden kilo´s illegaal goud gesmokkeld van Venezuela naar Caribisch gebied

(Bron foto: Twitter)

Leger Venezuela spil in smokkel naar Antillen


Er wordt '24 uur per dag' gevlogen


Elke maand worden duizenden kilo´s illegaal goud gesmokkeld van Venezuela richting het Caribisch gebied, waaronder Curaçao en Aruba. De smokkel wordt gefaciliteerd door het Venezolaanse leger. Dat ontdekte de Nederlandse onderzoeksjournalist en internationaal criminoloog Bram Ebus toen hij onderzoek deed naar illegale goudwinning in het zuiden van Venezuela, aldus vandaag, zaterdag 13 januari 2018, NPO Radio 1.


Ebus kreeg de informatie onder andere van de Venezolaanse generaal buiten dienst Cliver Alcalá. Volgens hem zijn tientallen vliegtuigen betrokken bij de vluchten en er wordt '24 uur per dag' gevlogen.

De vluchten vinden plaats onder hun neus of in opdracht van het leger die daar volgens Alcalá veel geld mee verdient. De smokkelaars zelf zijn overheidsfunctionarissen of zitten heel dicht tegen de politiek en het leger aan, aldus Alcalá. Het leger zorgt er vervolgens voor dat de vliegtuigen van de radar blijven. Zo gaat 80 procent van het Venezolaanse goud het land uit, volgens Alcalá duizenden kilo´s per maand.


Tijdens een periode van drie maanden bezocht Ebus met regelmaat het mijnbouwgebied Arco Minero, om onderzoek te doen naar de gevolgen van illegale mijnbouw. In september werd hij aangehouden door de Nationale Garde die hem 24 uur vasthield. Later begeleidden ze hem naar de illegale mijnen.

De conclusies van Ebus worden komende maandag internationaal gepubliceerd op het milieujournalistieke platform Mongabay.

De onthullingen zijn saillant in het licht van het conflict tussen Venezuela en de Antillen. Precies de smokkel van goud, benzine en voedsel richting Aruba en Curacao was vorige week voor de Venezolaanse regering reden om de grenzen met Aruba, Bonaire en Curaçao dicht te gooien.

Politie Amsterdam erkent fouten in woordvoering rond zaak mishandelde homoseksueel Xeverio Valies

Valies werd 6 januari bij metrostation Wibautstraat met baksteen op hoofd geslagen

(Bron foto: AT5)

Politie stelde eerst, dat het 'een ordinaire beroving’ was en homogerelateerd geweld werd (nog) niet bewezen geacht


De politie in Amsterdam heeft fouten gemaakt in de woordvoering rond de zaak van de mishandelde homoseksueel Xeverio Valies. Dit geeft woordvoerder Ellie Lust toe, zo berichten vandaag, zaterdag 13 januari 2018, de Amsterdamse zender AT5, Het Parool en De Telegraaf.

Hij werd op 6 januari bij metrostation Wibautstraat met een baksteen op zijn hoofd geslagen en overleefde de aanval ternauwernood.Xeverio werd uitgemaakt voor ’homo’ en ’boeler’, het Surinaamse woord voor homo. Desondanks stelde de politie dat het eerst ging om ’een ordinaire beroving’, en werd homogerelateerd geweld (nog) niet bewezen geacht. Die reactie kwam de politie op veel kritiek te staan binnen de lhbt-gemeenschap.

'Er is te snel benoemd dat dit mogelijk gewoon een ordinaire straatroof is', aldus Lust tegen Het Parool. 'Ik denk dat het beter was geweest als we hadden gezegd: ’we weten dat het slachtoffer een jonge homoseksueel is, we gaan kijken of dat heeft meegespeeld in de beroving en mishandeling’.'

Lust benadrukt dat de politie de zaak serieus in onderzoek heeft. 'Ik snap de onrust in de lhbt-gemeenschap, maar neem van mij aan dat dit soort zaken tot op de bodem wordt uitgezocht.'

De vader van Xeverio vertelde eerder al aan De Telegraaf over de mishandeling. 'Hij werd geschopt en tegen de grond gewerkt. Hij werd tijdens de schermutseling met een baksteen op zijn hoofd geslagen. Het lukte de jongens om hem zijn tas met bankpasjes, identiteitspapieren en een briefje van €50 af te pakken. Zij wilden ook zijn mobieltje en overige sieraden, maar daar werkte hij niet aan mee. Hij dacht: ’Als ze mijn mobiel pakken kan ik niet voor hulp bellen’. Al met al zijn wij blij dat hij er nog is. Dit had verkeerd kunnen aflopen. En dit alles vanwege zijn seksuele geaardheid.'

C-47-voorzitter Berenstein: 'Er zal in 2018 op verschillende niveaus gestreden worden'

'Er zal verder gegaan worden met de mobilisatie van het volk'


C-47 voorzitter Robby Berenstein zo tijdens een bijzondere vergadering in verband met haar 48-jarig bestaan, dat er in 2018 op verschillende niveaus gestreden zal worden. Er zal verder gegaan worden met de mobilisatie van het volk. 'We gaan het moeten doen op het niveau van onze bedrijven, maar ook op nationaal niveau. Als we dat niet doen, is het dweilen met de kraan open.' Dit schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 13 januari 2018.

De vakcentrale zal zich eerst intern moeten versterken en heeft zelf eigen uitdagingen. In februari wordt een seminar gehouden. Er zullen besluiten genomen moeten worden over de weg welke de vakcentrale op zal gaan om zich intern te versterken en hoe de externe zaken te regelen.

C-47 wil kijken wat vooral gedaan kan worden voor de mensen die op contractbasis werken en hoe verschillende sectoren te brengen op internationale standaarden. Hiervoor zal per sector aangesloten moeten worden bij internationale organisaties. Hiermee is reeds een start gemaakt.

'We hebben een jaar achter de rug waar we hebben geprobeerd om de consequenties van de inflatie over 2016 te corrigeren, maar we zijn daar niet totaal in geslaagd. We hebben nog een achterstand. We weten nog niet wat het inflatiecijfer wordt over 2018, maar onze positie is dat we achterstand hebben in te halen en dat we ook nog gecompenseerd moeten worden over 2017.' Dit verschilt volgens hem van bedrijf tot bedrijf.

Volgens secretaris Robby Naarendorp is de jarige C-47 al 48 jaar bezig met de strijd van de werkende klasse. Echter vindt hij, dat elke keer dat er gedacht wordt dat er vooruitgang geboekt wordt, er omstandigheden zijn buiten C-47 die ertoe leiden dat er stappen achteruit worden gedaan. Op de verschillende ministeries zoals Onderwijs, Justitie en Politie maar ook Volksgezondheid en Openbare Werken zijn volgens hem problemen.

Ook de basiszorgverzekering heeft problemen veel problemen, voerde Naarendorp aan. Kinderen van werknemers waren verzekerd, ze moesten het overnemen en ze hebben er een poespas van gemaakt. Ook het leengedrag vanuit Financiën vindt hij zorgwekkend.

Herstel fietspad Noord Commewijne eist gezamenlijke inspanning overheid en private sector

(Bron foto's: ministerie van Handel, Industrie en Toerisme)
Project zal enorme 'boost' betekenen, niet alleen voor plantages in Noord Commewijne, maar voor geheel Suriname


Om het fietspad van Noord Commewijne te rehabiliteren is het noodzakelijk, dat er een gezamenlijke inspanning aan de dag wordt gelegd tussen diverse actoren zoals de overheid, private sector en de plaatselijke gemeenschap. Tijdens een veldbezoek, waarbij de districtscommissaris van Commewijne en vertegenwoordigers van de ministeries van Openbare Werken en Communicatie, Regionale Ontwikkeling en Handel, Industrie & Toerisme en de EBS aanwezig waren, is duidelijk geworden dat dit project duurzaam moet zijn, aldus bericht het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme. 

Zo moeten er nog vier bruggen worden gebouwd, tweee grote en twee kleine, om het fietspad een aaneensluitend geheel te maken. Een groot gedeelte waar het fietspad moet lopen is door het rivierwater weggespoeld.

Ondernemers te Rust en Werk hebben zelf voor eigen rekening reeds twee duurzame bruggen gebouwd, die als model kunnen staan voor de nog te bouwen bruggen.

De North Bank Commewijne Tourism Cluster, heeft via de Competitive Unit Suriname (CUS) van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme geparticipeerd in het pilot program Innovation for Firms in Suriname (IFS) met het project 'Rehabilitatie Fietspad Noord Commewijne' en is in aanmerking gekomen voor 150.000 Amerikaanse dollar. Weliswaar is het initieel project begroot voor een bedrag van 253.497 dollar.

Er is intussen ook een projectvoorstel ingediend bij de 'Compete Caribbean Partnership facilty call for cluster projects'.

Tijdens het veldbezoek is in gesprek met enkele ondernemers in het gebied gebleken, dat deze uit eigen middelen reeds enorm hebben geïnvesteerd om dit project te ondersteunen.

Volgens Bas Spekt, ondernemer, is er een volledige participatie van de ondernemers in het gebied en dat zij vele taken van de overheid hebben moeten overnemen. Met het project van de rehabilitatie van het fietspad zullen er niet alleen meer toeristen naar Suriname worden aangetrokken, maar het is de bedoeling, dat ze ook langer moeten blijven. Verder zullen de toeristen met dit gerehabiliteerde fietspad in principe geen tour operators nodig hebben, daar ze reeds vanuit Leonsberg met de boot de oversteek kunnen doen en gewoon hun weg kunnen vervolgen via Rust en Werk naar Alliance.

Ook het toeristenoord Frederiksdorp is in dit geheel een belangrijke partner omdat toeristen die daar overnachten ook de oversteek kunnen doen en met de fiets, de Hollandse plantages kunnen bezichtigen. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar het afronden van dit project, welke een enorme 'boost' zal betekenen, niet alleen voor de plantages in Noord Commewijne, maar ook voor geheel Suriname, daar het een spinoff effect zal hebben voor het totaal land.

Gerard Joling op struisvogel op Curaçao zorgt voor heel wat ophef...

'Leuke circusact, het is toch om te gieren'



Volgens het Antilliaans Dagblad van vandaag, zaterdag 13 januari 2018, heeft zanger en presentator Gerard Joling voor heel wat ophef gezorgd, nadat hij een foto van zijn bezoek aan de Ostrich Farm op Curaçao deelde op social media. Op de foto is te zien hoe Joling op een struisvogel zit. 

'Dierenmishandeling', oordelen zijn volgers. 'Gister bij de struisvogelfarm geweest op Curaçao, wat worden de dieren hier goed verzorgd! Leuke circusact, het is toch om te gieren', schreef Joling bij de foto. Dat viel niet bij iedereen in goede aarde.

'Dit noem je goede verzorging, een leuke circusact en om te gieren? Nou sorry Gerard Joling, ik vind het respectloos en misselijkmakend hoe jij met dieren omgaat. Je moet je schamen zo’n slecht voorbeeld af te geven', luidt een van de vele negatieve reacties, die vrijwel allemaal in dezelfde lijn liggen.



Woordvoerder van de struisvogelboerderij, Daniello Christiaan, begrijpt dat mensen bezorgd zijn om het welzijn van de dieren. 'Dat stel ik op prijs, maar het is niet nodig', zegt hij in een reactie. 'Bij het rijden wordt geen vogel en geen berijder pijn gedaan. Er is absoluut geen sprake van dierenmishandeling.'


Inspectie van ministerie van Economische Ontwikkeling Curaçao sluit twee truk’i pans

(Bron foto: pinterest.com)
'Mobiele kantines zijn zodanig verbouwd dat verplaatsen niet meer mogelijk is'


De inspectie van het ministerie van Economische
Ontwikkeling (MEO) heeft donderdag twee truk’i pans gesloten aanaan de Winston Churchillweg. De mobiele kantines, zoals zij officieel worden aangeduid, zijn inmiddels zodanig verbouwd dat verplaatsen niet meer mogelijk is. Dat laat Ronny Cornelis van de afdeling controle van MEO weten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 13 januari 2018.


De zaak Comelon kreeg via een ministeriële beschikking van november 2015 tot 31 maart 2016 een vergunning ‘voor het innemen van een standplaats met een mobiele kantine’ op een stuk terrein aan de Winston Churchillweg en mocht van daaruit eetwaren en niet-alcoholische dranken verkopen. Behalve dat de vergunning is verlopen, is hij ook niet meer van toepassing op het type bedrijf dat de inspecteurs van MEO donderdag aantroffen.

Cornelis: 'De zaak is getransformeerd tot een restaurant met een terras en een wc.' Daarnaast kon de eigenaar van Comelon geen papieren laten zien waaruit bleek dat het personeel de vereiste keuring had gehad om in een eetgelegenheid te mogen werken. De aanwezige medewerker had geen werkvergunning.

Grote tanker Red Majestic vanuit Togo voor Curoil onderweg naar Curaçao

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
'Wij willen niet afhankelijk zijn van slechts één leverancier'


De Red Majestic, een grote tanker, is gisteren vanuit Afrika vertrokken naar het Nederlands Caribisch gebied. Dat zegt Curoil-directeur Yamil Lasten vandaag, zaterdag 13 januari 2018, in het Antilliaans Dagblad. Door het schip is Curoil vanaf februari niet meer alleen afhankelijk van haar belangrijkste leverancier: raffinaderij Isla. 

'Wij willen niet afhankelijk zijn van slechts één leverancier en daarom hebben wij op korte termijn meer opslagcapaciteit nodig', legt Lasten uit.

Eerder heeft Curoil de mogelijkheid al bekeken om een aantal eigen tanks te vestigen op Bullenbaai. 'Dat project is nog niet rond en daarom hebben we in de tussentijd een grote tanker gekocht. Die is vandaag vertrokken vanuit Togo in Afrika en komt rond 1 februari aan. Op het schip kunnen we 700.000 vaten opslaan en kunnen we benzine, jet fuel en marine fuel oil voor een periode van drie maanden garanderen.'

Volgens Lasten houdt dit geen verband met de onvoorspelbare situatie met Venezuela en de afgenomen productie van de Isla-raffinaderij op Curaçao.

Marathonoverleg tussen Curaçao, Aruba, Nederland en Venezuela constructief, maar blokkade blijft

'Misverstand hebben we rechtgetrokken, Curaçao wordt gebruikt als transit voor producten'



Het marathonoverleg tussen Curaçao, Aruba, Nederland en Venezuela over de maatregel die door de Venezolaanse president Nicolás Maduro is opgelegd, is door alle betrokkenen als positief en constructief ervaren. Desondanks blijft de maatregel, waarbij vanuit Venezuela zowel het lucht- als maritiem verkeer met de ABC-eilanden wordt afgesloten, van kracht. Op maandag 15 januari wordt de stand van zaken weer geëvalueerd. Dit bericht het Antilliaans Dagblad, vandaag, zaterdag 13 januari 2018.

Namens Curaçao schoven gisteren Justitieminister Quincy Girigorie (PAR) en minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN) op Aruba aan tafel. Na afloop sprak Girigorie van een positief en vergevorderd gesprek. Wel zijn er volgens de bewindsman nog wat details die moeten worden uitgewerkt ‘om de relatie tussen de landen te normaliseren’.

Iedere delegatie keerde gisteravond terug naar eigen land om de afsprakenlijst te evalueren. De betrokken partijen zullen morgen weer contact met elkaar opnemen om de vervolgstappen te bespreken.

Tijdens de vergadering is door Curaçao, door beide ministers, benadrukt dat het land zelf geen goud importeert en dat ook niet exporteert, maar dat het land wordt gebruikt als ‘transit’, oftewel doorvoerland voor verschillende producten, waaronder goud. 'Dat misverstand hebben we meteen rechtgetrokken. Ook hebben we de wet- en regelgeving die op Curaçao geldt uitgelegd aan de Venezolaanse delegatie', aldus Girigorie.

Weer jokkende kandidate gemeenteraadsverkiezingen Amsterdam op lijst BIJ1 van Sylvane Simons

Kandidaat-lid Ana Paula Lima zou niet eerlijk zijn over haar werk als prostituee


De Telegraaf en GeenStijl.nl berichten, dat opnieuw een kandidate op de politieke lijst van Sylvana Simons lijkt te jokken over haar verleden. Het kandidaat-lid Ana Paula Lima zou niet eerlijk zijn over haar werk als prostituee. De Amsterdamse gemeentepartij BIJ1 kampte de afgelopen weken al met rumoer rond ’oud-psychiater’ Cailin Kuit, die nooit psychiater bleek te zijn geweest. Ze trad deze week terug als kandidaat-raadslid. Nu is er commotie over de nummer twee van de lijst, Ana Paula Lima.

Van haar dook deze week een profiel op bij prostitutiewebsite Kinky.nl. Ze bood daar haar diensten aan als transseksuele vrouw.

Donderdagavond verklaarde Lima op de partijsite dat het om een vals profiel ging. 'Iemand heeft op de één of andere manier foto’s van mij weten te bemachtigen en deze foto’s misbruikt.'

Wel gaf ze toe lang geleden in de prostitutie te hebben gewerkt. Toen ze in 2003 uit Brazilië naar Europa vluchtte, had ze uit armoede geen andere mogelijkheid. 'De maatschappij had die keuze voor mij gemaakt. Om naar Europa te vluchten, moest ik als sekswerker aan de slag. Ik kon als transgender nergens een reguliere baan vinden. Ik doe het sekswerk al heel lang niet meer. Ik vecht voor deze groep mensen, ik ben trots op hen.'

Op een site voor prostitueebezoekers zijn echter klantrecensies te vinden van recente datum. Bezoekers verbazen zich over het feit, dat het profiel op Kinky.nl opeens is verdwenen.

Een van de tevreden klanten stelt vast dat de profielfoto’s kloppen met wat hij in de werkelijkheid aantrof. 'De foto’s zijn echt.' 'Ze liegt er lekker op los', merkt een ander op. 'Eergisteren stond ze nog op Kinky en nu is het volgens haar zelf opeens jaren geleden dat ze dit werk deed. Juist door afstand te nemen en je te schamen voor dit werk, zet ze sekswerkers in een kwaad daglicht. Terwijl zij zegt voor hen op te komen.'

(Bron foto:.shemalewiki.com)

Partij BIJ1 en Lima weerspreken de aantijgingen niet. Ze geven ’geen commentaar’.

Korps Politie Suriname zoekt Rudolf Pengel, verdacht van doodschieten Roberto Kida in Wolframstraat

Politie vraagt informatie samenleving die kan leiden tot arrestatie Pengel


De afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname vraagt informatie aan de samenleving die kan leiden tot de aanhouding van verdachte Rudolf Pengel. Pengel wordt ervan verdacht de 28-jarige Roberto Kida gisterochtend, vrijdag 12 januari 2018, te hebben doodgeschoten in een bar aan de Wolframstraat, bij bar Shisha Lounge. 

De schutter verliet na de daad de plek met medeneming van het wapen.

Het onderzoek van de afdeling Kapitale Delicten leidde naar de verdachte Rudolf Pengel, die de Nederlandse nationaliteit bezit.

Eenieder die informatie kan verstrekken over deze verdachte wordt verzocht om contact te maken met de afdeling Kapitale Delicten via de telefoonnummers 403645, 402736,403252, de Centrale Meldkamer op 115, de gratis tiplijn 179 of het dichtstbijzijnde politiebureau.

Vicepresident Adhin bezoekt slachtoffertje poema-aanval te Gujaba en 13-jarig verkeersslachtoffer

Adhin bezorgd over het trauma dat de jongens hebben opgelopen

(Bron foto: Stichting 1 voor 12)
'Vaak denken we dat het alleen gaat om fysiek herstel, maar psychologisch kan het vaak heel ingrijpend zijn'


Vicepresident Ashwin Adhin heeft verkeersslachtoffertje Sahil Sewnandan (13) en de 11-jarige Milisie Koedemusu, die bij Gujaba is aangevallen door een poema, gisteren een bezoek gebracht. Adhin zal nagaan welke hulp geboden kan worden. Hij vindt ook dat de jongens weer zo snel mogelijk naar school moeten kunnen gaan. Dit meldt Starnieuws vandaag, zaterdag 13 januari 2018.

Beide jongens en hun familie hebben via Stichting 1 voor 12 ondersteuning gekregen. Adhin besloot een bezoek te brengen aan Sahil, die op 7 december 2017, betrokken was bij een ernstige aanrijding. Louis Vismale, voorzitter van Stichting 1 voor 12, zegt dat het Sahil zijn wens was om de vicepresident te ontmoeten. 'Kinderen zijn dicht bij het hart en je kan geen nee zeggen', zegt Adhin in antwoord op de vraag waarom hij besloten heeft de jongen te bezoeken.

Hij bracht ook een bezoek aan Milisie. Beide families kregen een levensmiddelenpakket en een enveloppe met inhoud, bericht de Stichting 1 voor 12.

Adhin kan zich helemaal inleven in de situatie van deze twee families. Hij is bezorgd over het trauma dat de jongens hebben opgelopen. 'Vaak denken we dat het alleen gaat om fysiek herstel, maar psychologisch kan het vaak heel ingrijpend zijn.' Dit kan volgens hem ook tal van stoornissen bij het kind veroorzaken, waardoor deze remmend kunnen werken op de ontwikkeling van zo'n kind. Adhin hoopt dat er tijdig ingespeeld wordt op de psychologische gevolgen, zodat de jongens binnen een korte tijd hun onderwijsproces kunnen vervolgen. De bewindsman heeft er ook voor gezorgd dat de jongens materiaal hebben gekregen om thuis te lezen.


Milesie is bang om terug te keren naar zijn dorp. Hij heeft een trauma opgelopen van de ernstige verwondingen die de poema hem heeft toegebracht. Volgens Adhin moet hij opgevangen worden in een internaat, zodat hij in de stad naar school kan. Hij zal via sociale instellingen kijken in hoeverre dat mogelijk is.

Adhin bekijkt ook hoe de leefsituatie van de families verbeterd kan worden en hoe in de medische kosten tegemoet gekomen kan worden. Voor de nazorg van de jongens en traumabegeleiding zal specifieke hulp gegeven worden vanuit de regering, maar hij wijst erop dat elk individu binnen de samenleving daarbij kan helpen.


Doekhie (NDP): ‘Bouterse heeft Brunswijk zijn bek weggehaald van de honingpot’

'ABOP-kopstukken leven in waan, dat zij met zogenaamde kritische politiekvoering schade aanrichten aan NDP'

- 'Zolang wij de constitutionele meerderheid hebben in parlement, mag Brunswijk blijven bedreigen, deze regering gaat echt niet naar huis'
- 'Omdat jouw concessie niet verlengd wordt, wil je een rel schoppen in het land'


Rachied Doekhie (NDP) vindt dat kopstukken van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) in een waan leven, dat zij met hun zogenaamde kritische politiekvoering schade aanrichten aan de Nationale Democratische Partij (NDP). Het is volgens hem daarom slechts ‘flauwekul’ wanneer ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk stelt, dat de NDP rancuneus handelt door zijn hout- en goudconcessies in te trekken. 

'Ik zie het als het likken van hun wonden. Het is gewoon wraak, afgunst en jaloezie, omdat Bouterse, Brunswijk zijn bek heeft weggehaald van de honingpot. De president heeft nu een deksel voor die pot gemaakt. A san dati e hati deng! Laten zij nog miljoenen meer commentaar leveren. Zoveel anderen hebben ook commentaar, maar hun zaken zijn juridisch wel in orde. Brunswijk, betaal je belastingen en help het land opbouwen', zegt Doekhie vrijdag 12 januari 2018, in het Dagblad Suriname.

Brunswijk had zesduizend hectare aan houtconcessies en ongeveer tien kleine mijnbouwconcessies van elk tweehonderd hectare. De concessies zijn ingetrokken. Volgens hem is niet duidelijk geworden waarom ze zijn ingetrokken. Ook heeft het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) zes bootcontracten van hem stopgezet, terwijl ook de vergunningen van vier van zijn nachtbussen niet zijn verlengd.

Doekhie vindt, dat het tijd is dat NH-minister Regilio Dodson al de namen van concessiehouders publiceert, zodat ‘ook wij kunnen weten wie deze mensen precies zijn’.

Brunswijk ziet deze handelingen als een aanval van de NDP, zodat hij geen inkomsten kan verdienen om de verkiezingen van 2020 te financieren, terwijl hij ook weigert een toekomstige samenwerking met de paarse partij aan te gaan.

Doekhie benadrukt, dat door de samenwerking tussen 2010 en 2015 er tal van redenen zijn ontstaan, waarom de NDP in 2015 niet meer wilde samenwerken met de ABOP. 'Vanaf de viering van de jaardag van Alice Amafo op Sociale Zaken met overheidsgelden, tientallen vluchten naar het binnenland, zoveel concessies en miljoenen aan belastingen die niet werden betaald en andere gevallen waar flink geld is verspild. Wanneer je zelf schreeuwt dat zaken niet goed gaan en er nu uiteindelijk maatregelen worden getroffen om het land te reguleren, dan moet Brunswijk zijn grote bek dichthouden! De oppositie schreeuwt toch dat een persoon niet miljoenen hectaren aan concessies mag hebben. Nu, wanneer blijkt dat zij het hebben, dan moeten zij in een hoek gaan zitten.'

De NDP-parlementariër ziet ook geen dreiging in de uitspraken van Brunswijk, waarin hij stelt niet tot de verkiezingen van 2020 te wachten indien de economische situatie van het land verder verslechtert. 'Zolang wij de constitutionele meerderheid hebben in het parlement, mag Brunswijk blijven bedreigen. Deze regering gaat echt niet naar huis.'

Doekhie voert aan, dat Brunswijk met zijn recente kritiek duidelijk getoond heeft pas op te komen, wanneer zijn persoonlijke belangen in gevaar komen. 'Omdat jouw concessie niet verlengd wordt, wil je een rel schoppen in het land. Toen zij in de regering met ons zaten was alles goed. Plotseling zijn ze in de oppositie en dan is niets goed. Zelfs de duivel gaat wel eens te biecht.'

Hij is ervan verzekerd dat Brunswijk nooit meer in het machtscentrum zal komen. In 2016 zei Brunswijk dat het punt om te komen tot straatacties nog niet bereikt was. In 2017 gaf hij de regering de ruimte om met gepast beleid uit het isolement te geraken.

Man doodgeschoten in de Wolframstraat, Paramaribo, bij de bar Shisha Lounge

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Dader nog voortvluchtig


Een man, van wie de persoonsgegevens nog niet bekend zijn, is gistermorgen rond zes uur, vrijdag 12 januari 2018, in de Wolframstraat bij de bar Shisha Lounge, dodelijk geraakt door een schot uit een vuistvuurwapen. Dit meldt onder andere het Korps Politie Suriname.

De schutter verliet voor de komst van de politie de plek met medeneming van het wapen. De dader is nog voortvluchtig. De aanleiding voor de moord is ook nog niet duidelijk.

De afdeling Kapitale Delicten van het korps is bezig met het onderzoek.

Volgens de Ware Tijd liep het slachtoffer meerdere schotwonden op. Er zijn hulzen van een vuurwapen in de bar aangetroffen en in beslag genomen. De dader, die al in beeld is gebracht, vluchtte direct na de schietpartij in een auto weg. Het voertuig werd korte tijd na het incident bij een woning verderop in straat aangetroffen en wordt onderzocht door de politie.

Op 11 februari 2015 was er ook een schietincident bij PP Shisha Lounge, waarbij Marchano Pocorni. werd geliquideerd door twee onbekende mannen. Het slachtoffer, een in Nederland bekende crimineel, werd meerdere malen beschoten door de twee mannen. De daders zijn nog niet achterhaald.

Drie katholieke kerken met brandbommen bestookt in Chileense hoofdstad Santiago

Aanvallen op kerken gericht tegen aanstaand bezoek paus Franciscus aan Chili

(Bron foto: Twitter)


Enkele dagen vóór de geplande aankomst van Paus Franciscus in Santiago, maandag 15 januari, explodeerden drie brandbommen in drie katholieke kerken in de hoofdstad van Chili, terwijl een vierde onschadelijk werd gemaakt, zo bericht de nieuwswebsite Crux Now vrijdag 12 januari 2018.

Op een locatie hebben de onbekende daders een direct dreigement achtergelaten voor de Latijns-Amerikaanse paus: 'De volgende bommen zullen in je soutane (toga/toog) liggen.'

De Chileense presidente Michelle Bachelet, die paus Franciscus maandag op het vliegveld zal verwelkomen, zei vandaag, dat de gebeurtenissen die plaatsvonden in de nacht van donderdag op vrijdag 'heel vreemd zijn, want het is niet iets dat je kunt identificeren (met) een specifieke groep'.

Paus Franciscus zal 15, 16, 17 en 18 januari in Chili zijn, voordat hij naar Peru gaat tot 21 januari. De paus wil woensdag in de stad Temuco, waar veel Mapuches wonen, ook een ontmoeting hebben met vertegenwoordigers van deze bevolkingsgroep, die vechten voor teruggave van land. De paus zal daar ook een mis vieren.

Bachelet zei verder bij Radio Oasis: 'Wat mij is verteld is, dat er bijvoorbeeld in Colombia groepen waren met een klein teken, toen de paus dat land bezocht. Dit betekent dat mensen zich in een democratie kunnen uiten, zolang ze dit op een vreedzame en adequate manier doen.'



Pablo Orrego, een ambtenaar van de regio Santiago, ging op Twitter om zijn mening te geven over de aanslagen: 'We veroordelen de aanvallen op parochies die in de afgelopen uren hebben plaatsgevonden. Vandalisme en geweld moeten worden uitgeroeid. Paus Franciscus is een wereldwijde spirituele leider en ook een staatshoofd, en hij verdient ieders respect!' 


Er werden al protesten verwacht tijdens het bezoek van paus Franciscus, de meeste van hen concentreerden zich op de reactie van de kerk op seksueel misbruik, maar dit was de eerste hint voor potentieel geweld.

Volgens de staatssecretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Mahmud Aleuy, hebben de aanvallen op de vier kerken 'overeenkomsten, maar zijn ze niet noodzakelijkerwijs verbonden. U weet dat er veel groepen zijn die individueel handelen.'



Geen enkele groep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanvallen, en hoewel sommige overeenkomsten delen, de gebruikte brandbommen waren niet in alle gevallen hetzelfde. Tweemaal werden een brandblusser en plastic houders gebruikt om een explosie te creëren. In een derde geval werd een brandbom tegen de kerkdeur gegooid en in de vierde poging omvatte het geneutraliseerde explosief een gasfles met brandstof.

Een van de aangevallen locaties was de kerk van Sint-Isabel in Hungary, waar een groep niet-geïdentificeerde personen naar verluidt over een beschermende afrastering sprong, een brandbom wierp tegen de houten deuren van de kerk en overal pamfletten achterliet.


De volledige boodschap van het pamflet, beschikbaar gesteld door de Chileense autoriteiten, luidt:  

'We zullen ons nooit onderwerpen aan de heerschappij die jullie [meervoudig] willen uitoefenen over ons lichaam, onze ideeën en acties, omdat we vrij zijn geboren om het pad te kiezen dat we willen pakken. Tegen elke religieuze man en vrouw en tegen elke prediker. Lichamen vrij, onzuiver en wild. We vallen aan met het strijdbare vuur dat je walgelijke morele explosie veroorzaakt. Vrijheid voor alle politieke gevangenen van de wereld, Wallmapu (inheems grondgebied) vrij, autonomie en verzet.'




(Suiname Mirror/Crux Now/Twitter/YouTube/CHV Noticias/El Universal)

Veel Peruvianen blijven actievoeren tegen gratieverlening aan oud-president Fujimori

(Bron foto: Twitter)
Protesten in diverse steden in het land

'We accepteren niet dat in ons land misdadigers en moordenaars worden vrijgelaten'


Peruvianen verenigen zich voor een vierde ronde van protesten in het land terwijl studenten, werknemers en mensenrechtenactivisten blijven oproepen tot gerechtigheid en naleving van de gevestigde wet in het geval van de gratieverlening aan voormalig president Alberto Fujimori.

Burgers in Lima, Tacna, Puno Moquegua Cusco, Arequipa, Apurimac, Madre de Dios en andere steden gaan naar verwachting de straat op, geleid door verschillende sociale groepen.

Van sommige studenten wordt verwacht dat ze de lessen verlaten van de meer dan 10 universiteiten in de hoofdstad om zich aan te sluiten bij de demonstranten en familieleden van duizenden slachtoffers van het dictatoriale bestuur van voormalig president Fujimori.



'We accepteren niet dat in ons land misdadigers en moordenaars worden vrijgelaten, we accepteren niet dat de corrupte personen pacten van straffeloosheid sluiten om het recht te ontwijken, noch dat ze blijven onderhandelen onder de tafel om ons land verder te plunderen', zei Veronika Mendoza, hoofd van de New Peru Movement, MNP, in een Twitter-video.



Peruvianen waren woedend nadat de officiële gratie van de ex-president was aangekondigd en de duizenden schendingen van de mensenrechten, inclusief buitengerechtelijke executies, gedwongen sterilisaties en ontvoeringen samen met zijn gevangenisstraf, werden weggevaagd.

President Pedro Pablo Kuczynski gaf Fujimori gratie op 24 december, vanwege humanitaire redenen, vanwege zijn gezondheidstoestand, en bevrijdde hem van het voltooien van zijn 25-jarige vonnis voor gekwalificeerde moord, ontvoering en daden van corruptie.

Het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens, IACHR, heeft het pardon betwist en zal op 2 februari een hoorzitting houden om te beoordelen of de Peruaanse overheid de aanklacht van Fujimori in acht neemt. Het IACHR zei, dat de gratieverlening niet voldeed aan de 'fundamentele wettelijke vereisten' en niet was georkestreerd door 'een onafhankelijk, transparant of juridisch evaluatiecomité'. 

De presidentiële gratie kwam vlak nadat het Congres gestemd had om Kuczynski niet te beschuldigen en af te zetten vanwege het aannemen van 800.000 Amerikaanse dollar aan smeergelden van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. De gratieverlening en mislukte afzetting worden door velen gezien als een politieke manoeuvre van Fujimori's zoon Kenji, zelf Ccongreslid, om Kuczynski te redden, zodat de president zijn vader in ruil daarvoor gratie kon verlenen.



(Suriname Mirror/TeleSUR/YouTube/Twitter)