woensdag 18 oktober 2017

Suriname heeft weer prefabwoningen die 100 procent lokaal geproduceerd zijn

Cornelly’s Galaxy: 'Ons model is duurzaam en zeer betaalbaar'


Voor het eerst sinds de jaren zeventig, toen Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij prefabwoningen voor export naar de regio fabriceerde, krijgt Suriname weer prefabwoningen die 100 procent lokaal geproduceerd zijn. Het gaat om de zogeheten ‘Taco Oso’, sociale woningen die door het familiebedrijf N.V. Cornelly’s Galaxy op de markt worden gebracht. 

De woningen worden voor 95 procent opgetrokken uit walaba-hout, één van de meest duurzame houtsoorten, die honderd jaar mee kan. 'Er is vaker geprobeerd om prefabwoningen in Suriname te introduceren, maar de markt heeft ze altijd afgewezen vanwege de kwaliteit of hoge kosten. Ons model is duurzaam en zeer betaalbaar', zegt bedrijfsleidster Cornelly Oliviera vandaag, woensdag 18 oktober 2017, in de Ware Tijd.

Het eerste mode,l dat volgende week wordt gepresenteerd, is een 'laag budget prefab woonhuis' van vijftig vierkante meter. Een dergelijke laagbouwwoning kost 11.000 Amerikaanse dollar of 10.000 Euro en kan binnen twee tot drie weken in elkaar worden gezet door drie getrainde medewerkers.

'Dit idee is vijf jaren geleden ontstaan toen ik als gewezen voorzitter van de Women in Business Group de eerste goedkope woningen in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting liet bouwen met geld van het Low Income Shelter Program in het binnenland. Die vijf huizen waren 30 vierkante meter groot en staan er nog steeds.'

Daarna heeft ze niets meer van de overheid gehoord. Haar bedrijf heeft nu de woningen uit eigen middelen en met technische ondersteuning uit het buitenland verbeterd en verruimd. In eerste instantie zal er met vijftien arbeiders worden gewerkt. Daarnaast zijn er afspraken met toeleveranciers van het materiaal. Er zal met banken worden onderhandeld over financieringsmogelijkheden voor gegadigden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten