woensdag 18 oktober 2017

Regering van Brazilië in opspraak door veranderen definitie van slavenarbeid

ILO: 'Brazilië is vanaf vandaag niet meer een referentie in de strijd tegen slavenarbeid'



De regering van Brazilië heeft maandag 16 oktober 2017 aangekondigd, dat het de definitie van slavenarbeid in het land gaat veranderen. De beslissing werd ontvangen met kritiek van politici, arbeiders, mensenrechtenadvocaten en zelfs de Internationale Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties (ILO).

'Brazilië is vanaf vandaag niet meer een referentie in de strijd tegen slavenarbeid die in de internationale gemeenschap werd gehouden', aldus Antonio Rosa, vertegenwoordiger van de ILO in Brazilië en coördinator van het programma Bestrijdt Slavenarbeid.

De nieuwe regels die door het Ministerie van Arbeid zijn vastgesteld, omvatten onder meer dat om de arbeidsomstandigheden te verzachten, het noodzakelijk is om het recht om te komen en te gaan, te ontnemen.

Daarnaast valt de bekendmaking van de namen van die bedrijven die arbeiders hebben ingehuurd onder vernederende voorwaarden, arbeidsverplichtingen, niet langer onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Uitbanning van Slavenarbeid, maar van het ministerie van Arbeid en zal de lijst met namen slechts twee keer per jaar worden bijgewerkt.

De kritiek kwam ook de hoek van president Temer's bondgenoten. 'Deze regering voldoet weer aan de eisen van de landelijke Congres-vertegenwoordigers, en verandert het concept van slavenarbeid in Brazilië, waardoor het moeilijk wordt om bedrijven op heterdaad te betrappen', aldus op social media Carlos Bezerra Jr., São Paulo staatsvertegenwoordiger van de PSDB-partij (Partido da Social Democracia Brasileira) en verantwoordelijk voor de huidige São Paulo wetgeving inzake slavenarbeid.

Voor de nationale coördinator van de federale aanklager voor Uitbanning van Slavenarbeid, Tiago Muniz Cavalcanti, schenden de nieuwe regels zowel nationale wetgeving als internationale verbintenissen ondertekend door Brazilië. 'De overheid handelt hand in hand met degenen die slachtoffers maken.'

In een persbericht heeft het ministerie van Arbeid de wijzigingen verdedigd. 'De strijd tegen slavenarbeid is een permanent staatsbeleid van de staat, die alle administratieve steun van dit ministerie heeft ontvangen, met concrete positieve resultaten ten opzichte van het aantal reddingen en in het remmen van criminele praktijken van deze aard die het meest de basisprincipes van waardigheid van de menselijke persoon overtreden', aldus het persbericht.

Arbeidsorganisaties en mensenrechtengroepen zeggen, dat zij van plan zijn om te demonstreren tegen de beslissingen van de Temer-regering

(Suriname Mirror/Twitter/The RioTimes/OGlobo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten