woensdag 18 oktober 2017

Mysterieuze 3.200 jaar oude skeletten met gruwelijke hoofdletsels onthullen tekenen ritueel geweld in Peruaanse Andes

(Bron foto's: PlosOne)
Archeologen onderzochten overblijfselen van 104 personen uit locatie Pacopampa


Een team van archeologen heeft vroegtijdig bewijs ontdekt van ritueel geweld in Peru's noordelijke hooglanden, wat nieuwe aanwijzingen geeft over wat er achter de ontwikkeling van bloedige ceremoniële verminking in de oude Andes-beschaving ligt. 

Volgens een artikel, dat in het tijdschrift PlosOne is gepubliceerd, onderzochten archeologen de overblijfselen van 104 personen uit een locatie genaamd Pacopampa, een plaats van 'indrukwekkend grote ceremoniële architectuur' die dienst heeft gedaan als een gastheer voor 'een complexe samenleving op basis van rituele activiteiten'.

Zeven van de mensen lieten tekenen van trauma zien; en terwijl diegenen die in Pacopampa werden begraven, van zowel elite als gewone klasse waren, waren alle mensen met bewijs van trauma waarschijnlijk van lagere kasten.

Analyses van hun verwondingen toonden, dat een groot deel van het trauma het gevolg is van klappen tegen het hoofd en het gezicht, en niet handen en voeten. Dus terwijl de bergachtige omgeving een potentieel gevaarlijke plek zou zijn om te leven, stellen de onderzoekers, dat het  waarschijnlijk is, dat veel van de verwondingen opzettelijk waren toegebracht. Bovendien, terwijl veel van de verwondingen ernstig waren - sommigen zo ernstig dat ze levenslange gezondheidsproblemen zouden kunnen veroorzaken - ze waren genezen en waarschijnlijk al voor de dood.

Het is niet zeker wat de reden voor dit ritueel geweld zou zijn geweest. Maar, de onderzoekers hebben enkele mogelijke verklaringen. Bijvoorbeeld, de archeologen stellen, dat er te veel vraag kan zijn geweest naar beperkte voedselbronnen in de bergen rond het gebied. 'Tekenen van geweld zijn mogelijk bewijs van toenemende sociale spanningen die hierdoor veroorzaakt werden', aldus de onderzoekers.

Maar, zij voegden eraan toe, dat de onderzochte lichamen goed gevoed waren en voldoende voeding hadden. Het geweld kan het gevolg zijn van 'rituelen in verband met voedsel- en waterproducties', schreven de onderzoekers. 'De gecontroleerde praktijk van geweld', voegden ze eraan toe, 'lijkt een affiniteit te hebben met de cultuur van roofdieren' die destijds aanwezig waren in de samenleving: de elite kan geweld hebben uitgeoefend op anderen om krachtige roofdieren te belichamen.

De overblijfselen zijn gedateerd van perioden tussen 1.200 en 500 voor Christus.

(Suriname Mirror/Newsweek/Twitter/PlosOne/The Asahi Shimbun)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten